Backlinks kopen, waar moet je op letten?
Backlinks kopen is een veel gebruikte manier om hoger te (proberen) te komen in Google. Er zijn veel aanbieders voor die beloven dat je met het kopen van een aantal backlinks hoger gaat komen in de zoekresultaten.
Laat ik duidelijk zijn dat ik hier geen voorstander van ben. Het is een manier om de resultaten van Google te manipuleren, en dat is uiteraard tegen de richtlijnen van Google.
Backlinks kopen, hoe werkt dat?
Backlinks worden vaak aangeboden door partijen die een aantal websites in eigen beheer hebben. Zo kunnen ze bepalen waar een link wordt geplaatst en hoe vaak.
Er zijn 2 veelvoorkomende type websites. Directories en blogs.
Directories zijn sites met veel links, zoals startpagina, startkabel, uwpagina enz. Deze pagina’s hebben niets meer dan betaalde links.
Blogs zijn websites met blogberichten. Je koopt hier min of meer een bericht waarin linkjes naar jouw website komen te staan.
Beide opties zijn tegen de richtlijnen van Google, dus wees voorzichtig hiermee.
Wat kost een backlink kopen?
De kosten voor het kopen van een backlink verschilt erg. Het is voornamelijk gekoppeld aan de “waarde” van de website waar de link geplaatst wordt. Een link op een directorie start bij een paar euro en kan oplopen naar een paar tientjes. Een link op een blog site die in beheer is van de verkoper start bij een paar tientjes en kan oplopen tot een paar honderd of misschien wel duizend euro. De domeinscore is hierin een bepalende factor. Hoe hoger de domeinscore hoe meer men vraagt voor een link.
Wie verkopen backlinks?
Er zijn vele aanbieders, zowel in Nederland als erbuiten. Omdat ik geen voorstander ben van het kopen van backlinks, ga ik hier verder ook geen namen noemen.
Ik krijg echter wel wekelijks aanbiedingen per mail binnen of ik interesse heb om backlinks te kopen voor mijn website of die van mijn klanten. Soms zelfs met een document erbij met alle mogelijke websites die ze beheren. ook dit ga ik niet hier delen, vind ik niet netjes.
Partijen die dit actief verkopen roepen altijd dat ze 100% voldoen aan de regels van Google (onzin dus) en dat strenge eisen stellen. Vaak beheren ze zelf veel websites om zo snel te kunnen leveren.
Waarom zou je backlinks kopen?
Backlinks zijn een signaal naar zoekmachines dat er waardevolle content te vinden is op de pagina waar de link heen gaat. Door links te krijgen van websites die een hoge domeinscore hebben, kan jouw domeinscore ook hoger worden.
Hoe meer backlinks, hoe hoger in Google. Althans dat roepen de verkopers natuurlijk. In de praktijk zie je dat het kopen van backlinks niet genoeg is om echt hoog te scoren. Goede content is veel belangrijker. Goede content wordt namelijk gewaardeerd door bezoekers, en dus ook door zoekmachines.
Wat is het gevaar bij het kopen van backlinks?
Bij het kopen van backlinks, tegen de richtlijnen van Google, loop je het risico dat Google je door heeft en je een straf geeft. Het kan zijn dat de backlinks niet mer worden meegenomen in de ranking van jouw pagina en website, maar het kan ook zo zijn dat ze je hele website niet meer opnemen in de resultaten. Dat gebeurt niet zomaar, maar hoe slimmer Google wordt, hoe beter ze dit soort ongewenste praktijken gaan vinden en gaan bestraffen.
Het manipuleren van de zoekresultaten is iets waar Google heel scherp op is. Dus je bent gewaarschuwd!
Backlinks kopen of zelf content maken en plaatsen?
Elke keer als ik een mail krijg met een voorstel voor samenwerking op gebied van backlinks verkopen kijk ik toch even naar de sites die worden genoemd. Wat mij daar opvalt is dat de kopers van de backlinks (vaak) kiezen voor deze “snelle en makkelijke” weg. Ze kopen blog berichten met onderwerpen en teksten die eigenlijk prima op hun eigen website kunnen staan (om zo organisch verkeer aan te trekken), maar daar niet staan.
Ze betalen dus voor het plaatsen van content (soms ook voor het maken van content) om zo een backlink te “krijgen”, terwijl ze met dezelfde content op hun eigen website meer organisch verkeer zouden kunnen krijgen. En goede content op eigen websites zorgt er ook voor dat je domeinscore omhoog kan gaan. Deze werkwijze is echter wel in lijn met de richtlijnen van Google en zal dus geen negatieve gevolgen hebben.
Content op je eigen website kun je ook zelf beheren, je bepaald zelf of deze erop blijft staan, verbeterd wordt, of verdwijnt. Je kunt intern linken naar andere belangrijke informatie en uiteraard naar je salespagina’s. Daarnaast kun je de bezoekers van je website later via campagnes bereiken door re-marketing in te zetten, hiermee kun je extra conversies realiseren zonder hoge kosten te maken.
Backlinks kopen, waar moet je op letten?
Allereerst moet je jezelf afvragen of investeren in backlinks door deze te kopen wel de juiste keuze is voor jouw bedrijf. Zoals aangegeven, persoonlijk ben ik geen voorstander en neem ik dit niet mee in SEO plannen die ik maak voor mijn klanten. Het is tegen de richtlijnen van Google, dus vroeg of laat gaat Google de waarde van die links laten verdwijnen. Ze werken hard om dit steeds beter te doen, het zal vroeg of laat dus gebeuren, daar zijn ze slim genoeg voor.
Ik ga liever samen met mijn klant op zoek naar onderwerpen die we kunnen behandelen, onderzoeken en delen om zo meer traffic en mogelijk ook wat verdiende backlinks te krijgen. Een duurzame manier om je website een hogere domeinscore te geven zonder dat er een groot risico bestaat dat bij een Google Update problemen ontstaan. Problemen waardoor posities gaan zakken of zelfs helemaal verdwijnen (inclusief de bezoekers en omzet).
Online Advertorial kopen
Een advertorial, een advertentie in de vorm van een redactioneel stuk, is wat mij betreft de enige vorm die je kunt overwegen. Meestal betaal je hier wat meer voor en wordt de link naar jouw website als nofollow geplaatst. Dit betekent dat er geen waarde wordt doorgegeven naar jouw website. Maar als je de advertorial plaatst op een voor jouw bedrijf zeer relevant platform, kan het je wel extra traffic opleveren natuurlijk. Een advertorial op Linda.nl kost je meer dan 4.000 euro, maar als je doelgroep daar te bereiken is, kan het een goede keuze zijn natuurlijk. Bij Linda.nl zijn externe links naar adverteerders overigens gewoon follow links (zover ik heb gezien). Dat hoort eigenlijk niet als er betaald wordt voor het plaatsen.
Veel blognetwerken die backlinks verkopen bieden dit ook aan als advertorial (met follow links). Dus dat kan wat verwarring geven natuurlijk. Mijn advies is om goed te kijken naar het platform waar je op komt te staan. Is dat een platform waar je graag zou willen staan of niet? Er zijn online tools die een (voorzichtige) inschatting maken hoeveel traffic een site krijgt. Ubersuggest is een tool die een indicatie geeft van het aantal bezoekers per maand. Met deze gegevens kun je beter inschatten of jouw link ook extra traffic kan opleveren. Komt er vrijwel geen bezoeker? Dan krijg je ook geen verkeer via je link (logisch). Is het een goed bezochte website? Dan kan het wel wat toevoegen uiteraard.
Conclussie
Steek de tijd, geld en energie in eigen hoogwaardige content. Als je geen idee hebt wat voor content je kan maken om zo meer traffic en verdiende backlinks te krijgen, neem dan contact op. Ik help je graag om dit uit te werken en op te zetten.
Proberen de zoekresultaten van Google te manipuleren is geen goed idee. Zorgen dat Google jouw content beter gaat waarderen om zo hoger te komen in Google, wel.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!