Beste gratis online SEO tools
Er zijn heel veel SEO Tools te vinden online. Een aantal hebben een hele specifieke functie, andere hebben uitgebreide functies (vaak betaald). Er zijn dus betaalde tools, soms 100 tot 200 euro per maand, en er zijn gratis tools. Maar wat zijn de beste gratis SEO tools?
Ik heb een aantal tools op een rijtje gezet die allemaal in de laatste groep horen. Het zijn gratis SEO tools die jouw kunnen helpen beter te scoren in Google. Vaak zijn de gratis SEO tools wat meer beperkt in functies waardoor je minder kunt dan met de betaalde versies en vaak meer dan 1 tool dient te gebruiken.
Betaalde Tools hebben dus wel voordelen. Ze bieden meer opties en functies welke handig kunnen zijn en tijd kunnen besparen. Maar heb je maar 1 website en ben je nog niet zo ervaren met SEO? Dan kun je heel goed starten met gratis SEO tools. Je kunt ervaren wat de tools kunnen toevoegen en met die kennis zou je later ook een betere keuze kunnen maken voor een betaalde tool, je weet immers beter wat je verwacht van SEO tools.
Ik begin met een aantal gratis SEO tools om de resultaten van jouw website op gebied van SEO te monitoren. Deze zal je als je actief aan de slag gaat met SEO blijven gebruiken om te zien wat jouw succes is.
Daarna een aantal SEO tools om zoekwoordonderzoek te doen. Hiermee kun je belangrijke en relevantie zoektermen vinden om jouw content te verbeteren. En als laatste een aantal gratis tools om te checken of jouw website technisch op orde is en een goede laadtijd heeft.
Inhoud
Beste gratis SEO Tools voor monitoren SEO resultaten

Google Search Console
Google Search Console is een tool die je eigenlijk altijd moet gebruiken, ook als je met betaalde tools aan de slag gaat. Google Search Console kun je dan namelijk koppelen waardoor je data naast elkaar kunt bekijken.
Google Search Console is een gratis tool voor websitehouders van Google. Het geeft je inzicht in hoe mensen jouw website weten te vinden, waar ze op klikken en waar ze vandaan komen. Ook kan je zien wat het verschil is tussen mobiel en desktop.
Google Search Console heeft jou als websitebeheerder ook mogelijkheden om het Google makkelijker te maken je website te indexeren. Zo kan je een sitemap indienen (om de structuur van je website weer te geven, kun je nieuwe pagina’s aanmelden en krijg je van Google feedback als er problemen zijn.
Het meest heb je toch wel aan de informatie die Google je geeft over de zoektermen die men gebruikt om jouw website te kunnen vinden. Dit zijn de zoektermen waar jouw website in de resultaten van Google is getoond, dat wil niet zeggen dat erop geklikt is, maar wel dat Google blijkbaar vindt dat jouw website bij de zoekopdracht past. Met deze informatie kun je nieuwe content ideeën krijgen om je bestaande pagina’s uit te breiden of om nieuwe pagina’s te maken. Je kunt de ontwikkeling van deze gegevens terug zien tot maximaal 16 maanden. Als je dus druk bezig bent geweest met SEO, dan kun je hier zien wat het effect is geweest.
Google Search Console is dus een tool die je eigenlijk moet gebruiken. Het is gratis, geeft je informatie direct vanuit Google, geeft je meldingen als er dingen niet goed gaan en inzicht in je vooruitgang (als het goed is)

Ubersuggest
Ubersuggest is een hele mooi gratis Tool. Deze komt later ook nog terug. Er is een betaalde versie van, maar met de gratis versie kun je al best veel.
In dit stuk behandel ik de mogelijkheid om zoektermen te volgen. Dus hoe scoort jouw website en wat is de ontwikkeling op door jou te bepalen zoektermen. Deze optie valt binnen het gratis deel, en dan kun je maximaal 25 zoektermen volgen. Ubersuggest geeft dan aan wat je huidige positie is (als dit binnen de top 100 valt) welke pagina wordt getoond, wat het geschatte zoekverkeer is en hoe lastig het zou moeten zijn om hoog te scoren. De laatste 2 zijn schattingen die niet altijd even correct zijn. Maar het geeft je wel een idee.
Met Ubersuggest kun je dus heel eenvoudig een gratis account aanmaken, je website toevoegen als project en een aantal zoektermen gaan volgen. Als je deze gegevens regelmatig bekijkt, kun je zien wat het effect is geweest van je inspanningen op gebied van SEO.
Voor deze optie moet je wel inloggen en een account hebben. Dat heel eenvoudig door in te loggen met je Google account. De ontwikkelingen van je ranking door de tijd heen wordt in deze tool bijgehouden en kun je dus makkelijk terug zien. Met de gratis versie ken je 1 website beheren en maximaal 25 zoektermen toevoegen. In de betaalde versie kun je 5 websites beheren en totaal 500 zoektermen toevoegen. Dat kost je dan 29 euro per maand. Er zijn ook andere pakketten waarmee je meer kunt doen.
Gratis keyword tool (tools voor zoekwoordonderzoek)
Google autosuggest en gerelateerde zoekopdrachten

Google weet heel goed wat mensen zoeken en door slim gebruik te maken van Google helpen ze je om de juiste zoektermen te vinden.
Als je in Google een zoekopdracht start, dan vult Google je zoekopdracht aan. Dit zijn aanvulling die veel gebruikt worden, dus maakt Google het je makkelijker door deze alvast te tonen. De getoonde aanvullingen zijn dus zoekopdrachten die Google vaker krijgt, dit kan dus een interessante zoekterm zijn voor jouw bedrijf.
Als je een zoekopdracht hebt gedaan, dan staan er onderaan de eerste pagina een overzicht met gerelateerde zoekopdrachten. Ook dit zijn zoekopdrachten waarvan Google weet dat ze misschien voor jou als gebruiker relevant zijn. En daar kan je als ondernemer ook gebruik van maken door ook deze zoektermen mee te nemen in je zoekwoordonderzoek.
Ubersuggest
Ook hier komt Ubersuggest terug. Want naast het volgen van de posities op bepaalde zoektermen kun je Ubersuggest ook gebruiken om nieuwe zoektermen te ontdekken. Je kunt hier dus eenvoudig een gratis account aanmaken en starten met je zoekwoordonderzoek. Het gratis account heeft wel als beperking dat je maar een beperkt aantal keer gebruik kan maken van de tool per dag. Dus je zult misschien je werkzaamheden een beetje moeten verdelen om het gratis te kunnen houden.
Je kunt bij Ubersuggest een website of een zoekterm invoeren. Ubersuggest geeft je dan zoekwoord ideeën of content ideeën. Deze gegevens zijn aangevuld met aantal zoekopdrachten per maand (schatting) moeilijkheidsgraad SEO en SEA (adwords). Ook krijg je informatie over het geschatte CPC voor die zoektermen. Een aanname die je redelijk kunt vasthouden is dat bij hogere CPC zoektermen vaak meer te verdienen valt. Dat zijn de zoektermen waar conversies worden verdient.
De lijst is onderverdeelt in groepen, zoals vragen en vergelijkingen. Vragen zijn heel interessant omdat dit vragen zijn die men daadwerkelijk stelt, een goed antwoord op een vraag kan een bezoeker helpen in zijn aankoopproces. Vergelijkingen kunnen ook goed helpen om de klant een keuze te laten maken (liefst voor jouw product/dienst/bedrijf).
De informatie die je hiermee krijgt kun je overzichtelijk in een excel opslaan. Zeker als je tegen het maximale gratis gebruik van de tool aanloopt is dat handig, dan kun je het document steeds aanvullen.

Google zoekwoordplanner
Google zoekwoordplanner (keyword tool) is onderdeel van Google Ads. Het aanmaken van een Google Ads account kost je niets, maar het gebruik van Google Ads natuurlijk wel.
Ik richt me even op de zoekwoordplanner van Google. Hiermee kun je relevante andere zoektermen vinden en zien hoeveel er ongeveer op gezocht wordt per maand (schatting) en wat een klik zou kosten als je zou adverteren. Deze kosten zijn interessant, want hoe hoger de kosten, hoe groter de kans dat de adverteerders er klanten mee scoren (en dus ook interessant voor SEO).
De tool is voornamelijk bedoelt om je te helpen om je Google Ads campagnes in te richten. Zo kom je ook uitsluit zoekwoorden tegen, en dat is iets wat we in SEO niet kennen. Je kunt met SEO niet bij Google aangeven waar je niet op gevonden wilt worden.
Nieuwe zoekwoorden ontdekken is dus de optie die je het meest zal gebruiken. Je voert een aantal zoektermen in die bij elkaar horen en Google geeft je relevante zoektermen die je kunt gebruiken. Bepaal op welke zoektermen je je gaat richten en zorg voor goede content.

Answerthepublic.com
Answer the public is een gratis keyword tool die op basis van een zoekterm een hele lijst aan vragen geeft. Deze vragen kunnen je heel goed helpen om goede relevante content te maken. Dit zijn namelijk vragen die mensen stellen, dus waarom zou je die dan niet behandelen in je content? je kan een zoekterm invoeren, een land en een taal (zorg dat je dat correct instelt). Sinds kort kan je ook Nederlands als taal invoeren, heel fijn!
Ook hier geldt dat het een gratis tool is die je een paar keer per dag mag gebruiken. De Pro versie kost je 99 euro per maand en dan kun je onbeperkt gebruik maken van de tool.
Answer the Public geeft je dus vragen, maar ook vergelijkingen en een lijst met zoektermen (A-Z). Je kunt de gegevens eenvoudig downloaden in excel, ook dit is gratis.
Answer the Public geeft naar mijn idee veel meer en betere vragen dan Ubersuggest en geeft veel meer relevante zoektermen dan Google Zoekwoordplanner. Het is dus een gratis SEO tool die een hele mooie aanvulling is op de andere gratis keyword tools.
Gebruik van gratis keyword tools
Bovenstaande keyword tools kun je heel goed samen gebruiken. Door de data van de verschillende tools naast elkaar te leggen kun je per onderwerp en zoekterm een goede lijst met relevante zoektermen maken. Een lijst met woorden, vragen, vergelijkingen enz. Dit is wat je wilt gebruiken om je content te gaan maken!
Gratis website analyse tool (SEO)
Ubersuggest
Ook hier komt ie terug, Ubersuggest. Het is gewoon een hele goede, complete en gratis tool. Hierin zit ook een site audit optie. Hiermee kun je jouw website laten scannen.
Met een Site Audit scan kun je zien waar verbeterpunten te vinden zijn. Ubersuggest geeft ook duidelijk aan wat ermee wordt bedoelt en hoe je het kunt verbeteren. Soms komen er ook zaken naar voren die technisch moeilijk of niet op te lossen is. Vraag dan gewoon je site beheerder. Ook hoef je niet op alles 100% te scoren. Belangrijk is wel dat je de verbeterpunten die direct invloed hebben op je vindbaarheid op gaat pakken.
Ubersuggest geeft per verbetering ook aan of het veel of weinig invloed heeft en of het makkelijk is op te lossen. Met een gratis account kun je de ontwikkelingen volgen en zo tijdig ingrijpen bij problemen zoals verbroken links, 404 meldingen, verdwenen afbeeldingen of andere SEO problemen.

Google Pagespeed Insight
Pagespeed, of laadsnelheid, is ook een belangrijke factor voor SEO. Als je website heel traag is, dan is de kans groot dat bezoekers dat niet prettig vinden en je website zullen verlaten zonder succes. Dit heeft direct invloed op je ranking, dus dat wil je liever niet.
Het is dus handig om regelmatig na te kijken of je site nog wel snel genoeg is. Als je zelf je website bezoekt vanaf jouw computer dan zul je zien dat het goed zit. Maar dat kan ook komen omdat er in je geheugen vele onderdelen zijn opgeslagen. Dan lijkt het dus heel snel, maar voor een nieuwe bezoeker hoeft dat niet!
Google Pagespeed Insight heeft je inzicht in de laadsnelheid op mobiel en desktop. Hij geeft ook aan welk onderdeel snel of langzaam laadt. Hier kun je zien waar de verbeteringen liggen. Over het algemeen kom je vaak tegen dat afbeeldingen te groot zijn. Afbeeldingen moet je altijd proberen om zo klein als mogelijk (zonder verlies van kwaliteit) te gebruiken. De afbeelding moet dus wel scherp blijven, maar een bestand van 4mb is niet handig.
Gebruik je veel foto’s omdat je daarmee je bezoekers wilt overtuigen, dan zal je merken dat ene topscore lastig is te behalen. dat is niet erg, zolang je maar niet een hele slechte score krijgt. Lazy loading kan helpen, dan worden afbeeldingen pas geladen als een bezoeker scrolt. Zo beperk je het aantal afbeeldingen die direct ingeladen moeten worden en blijft je website sneller.
Conclussie
Er zijn veel SEO tools en als je nog niet heel ervaren bent met SEO en een niet te grote website hebt, kun je prima resultaten boeken met de gratis tools die hier beschreven zijn. Heb je wat meer nodig, dan kun je betaalde tools overwegen zoals Ahref of MOZ.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!