SEO in 2021: Zoekmachine of Website optimalisatie?
SEO staat voor Search Engine Optimalisation. Ofwel Zoekmachine Optimalisatie. Maar is dat in 2020 nog wel zo? Of is het meer website optimalisatie?
Daarvoor moeten we eigenlijk eerst even terug in de tijd. Niet heel ver hoor, en ik hou het kort.
Een paar jaar geleden waren zoekmachines nog niet zo slim als ze nu zijn en konden ze eigenlijk niet veel meer doen dan teksten lezen vanuit HTML en inkomende links tellen. Dat is misschien een beetje kort door de bocht, maar in de basis kwam het daar wel op neer. Teksten in dezelfde kleur als de achtergrond werden toen door Google gewoon gezien en meegenomen bij indexeren. Nu is dat niet meer zo en kun je hier zelfs een straf voor krijgen.
Zelfde geldt voor backlinks. Nog geen 10 jaar geleden kon je voor een paar tientjes een berg backlinks kopen om hoger te komen in Google. Google zag de links en beloonde de website met een hogere ranking. Ook dat werkt vandaag de dag niet meer zo. Er worden nog steeds backlinks verkocht en geruild (wat in principe tegen de richtlijnen van Google is), maar het is allemaal niet meer zo eenvoudig als vroeger.
De makkelijke trucjes die vroeger heel goed werkte, werken nu dus niet meer zo goed (of helemaal niet meer). Dit komt omdat Google nu heel anders kijkt naar websites. Google kijkt uiteraard nog wel naar de content, de zoektermen en de inkomende links, maar ook steeds meer naar de ervaring van de bezoekers.
Zoekmachine optimalisatie of Website optimalisatie?
In 2020 ben je dus niet alleen bezig om je website te optimaliseren voor zoekmachines, maar vooral ook voor de bezoekers. Het is naar mijn mening dus meer website optimalisatie dan zoekmachine optimalisatie aan het worden.
Onlangs sprak ik een potentiële nieuwe klant over hun website. Ze wilde graag meer uit online marketing halen. Of dit nu met SEO, Ads of andere manieren ging, daar wilden ze advies over krijgen.
Bij deze website waren er ook zeker verbeteringen te doen die vrij snel gedaan konden zijn. Waarschijnlijk zou dit wel wat effect kunnen hebben, maar echt resultaat zou dan uitblijven. Ze waren vooral gericht op de laatste fase van het beslissingsproces, terwijl ze helemaal geen autoriteit en expertise hebben verdient met relevante en informatieve content. Op de website stond niet veel content en dat wat er wel stond zou mij als bezoeker niet overtuigen. te algemeen en niet informatief.
Ik had voor deze klant prima een SEO voorstel kunnen doen en Google Ads of Social Media campagnes kunnen adviseren en inrichten. Maar als de website niet goed is, dan zullen ook deze bezoekers niet overtuigen. Dan ga je dus wel meer bezoekers krijgen, maar niet de gewenste klanten!
Het optimaliseren van je website voor zoekmachines is dus eigenlijk ook het optimaliseren van je website voor bezoekers. Als bezoekers een goede ervaring hebben op je website, dan zal Google dat gedrag herkennen en meenemen in de ranking.
Daarom vind ik dat SEO steeds meer naar Website Optimalisatie gaat.
Wat is website optimalisatie?
Website optimalisatie is het verbeteren van je website om er meer rendement uit te krijgen.
Het maakt dus niet uit via welke bron iemand op je website komt. Je wilt het resultaat verbeteren van al je bezoekers. Of je nu een webshop hebt waar je direct producten verkoopt en levert of dat je een dienst aanbiedt waar je een afspraak voor wilt inplannen, dat maakt niet uit.
Rendement verbeteren betekent dat je conversie percentage omhoog gaat en de kwaliteit van de conversie ook beter wordt. Het eerste is iets wat vrij makkelijk meetbaar is in analytics bijvoorbeeld. Je kunt meten hoe vaak producten worden gekocht of formulieren worden ingevuld (leads). De kwaliteit van de conversie is zeker bij leads lastiger te bepalen. Dat is iets wat je zal ervaren na verloop van tijd.
Als je hier slagen weet te maken, dan zal je ook zien dat alle bronnen betere resultaten gaan halen. Dus als je Google Ads gebruikt zul je zien dat het aantal conversies omhoog gaat en de kosten per conversie lager worden.
Website optimalisatie om hoger te komen in Google
Je website optimaliseren kan dus positieve effecten hebben op je online campagnes, maar ook op de positie in Google.
Zoals aangegeven kijkt Google tegenwoordig veel meer naar de gebruiker. Google kan tegenwoordig heel goed het gedrag van bezoekers in kaart brengen om op basis van dit gedrag bepalen of jouw website aansluit bij de zoekintentie. Is dat niet het geval? Dan zal je niet hoog scoren in Google.
Een belangrijke update van Google is E-A-T geweest. E-A-T wil zeggen dat er gekeken wordt naar de Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid van de website. Om dit voor elkaar te krijgen, zal je dus meer moeten doen dan wat zoektermen toevoegen aan pagina’s, meta titels of afbeeldingen. Je zal dit moeten bewijzen en verdienen!
Hier maak ik wel eens de vergelijking met restaurants. Een restaurant met een goede uitstraling, goede bediening, goede kaart, goede keuken en goede prijs op een goede locatie zal veel tevreden klanten opleveren. Die zullen dat delen, reviews plaatsen en vaker terugkomen. Dit zal weer meer nieuwe klanten aantrekken en eigenlijk is het succes gegarandeerd!
Maar gaat het bij 1 van deze punten mis, dan kan het succes aanzienlijk minder worden. We kennen allemaal wel een restaurant wat er goed uitzien, maar waar de bediening slecht is, of waar het eten tegenvalt. Kans is groot dat je daar niet snel nog een keer heen gaat, ondanks dat het restaurant er goed uit ziet en op een goede locatie zit. Er mist dan toch iets in de totale ervaring waardoor je afhaakt.
Dit principe geldt ook voor websites. De website kan er goed uitzien, maar als de informatie niet compleet is en de bezoeker helpt bij het maken van een keuze, dan is de kans groot dat die afhaakt. Ongeacht via welk kanaal iemand binnenkomt. Er zijn op je website dus ook vele zaken die goed samen moeten werken om het rendement hoger te krijgen. Een verschil met een restaurant is dat bij een website een overstap naar een andere website snel gemaakt is. Als je bezoekers op de website van je concurrent wel die totale ervaring krijgt en wel goed geholpen wordt bij het maken van keuzes, dan blijven ze daar. Google herkent dit gedrag en zal dan ook de website van je concurrent hoger plaatsen in de resultaten.
Het gaat in 2020 dus niet meer alleen om het optimaliseren van pagina’s met zoektermen en afbeeldingen. Het gaat ook vooral om de inhoud en de toegevoegde waarde, het verdienen van autoriteit en betrouwbaarheid. Dat verdien je niet zomaar, daar moet je wat voor doen, net als een restaurant!
Voorbeeldcase Coolblue
Coolblue vind ik een heel mooi voorbeeld hoe het optimaliseren van je website en het creëren van goede content kan zogen voor hoger rendement. Als het gaat om ranking in Google scoort Coolblue bij veel belangrijke productgroepen hoog in Google.
Als je zoekt op “wasmachine kopen” dan staat Coolblue eigenlijk altijd in de top 3. Niet omdat die pagina betere zoekmachine optimalisatie heeft dan die van de concurrentie, maar omdat ze de bezoeker zo goed mogelijk willen helpen met aanvullende informatie. Op die pagina staan meer dan 50 linkjes naar relevantie content, gemaakt door Coolblue. Deze relevante content helpt bezoekers in het maken van een keuze. Daarnaast wordt elk artikel ook weer geïndexeerd waardoor Google gebruikers dit specifieke artikel kunnen vinden in Google, zoals “stille wasmachines“. Als je daar op zoekt, staat Coolblue bovenaan. Dit artikel wordt ook gelinkt op de pagina met wasmachines en de url structuur is ook geoptimaliseerd hiervoor.
Google ziet dus dat Coolblue expertise in huis heeft, autoriteit verdient omdat ze gebruikers helpen en betrouwbaar zijn door de reviews die vooral positief zijn. Deze aanpak zorgt ervoor dat Coolblue in elke productgroep hoog in Google kan scoren.
Nu is Coolblue een bedrijf met miljarden omzet in Nederland, dus waarschijnlijk niet te vergelijken met jouw bedrijf. Maar de aanpak is wel een aanpak die jullie ook kunnen toepassen. Relevante content maken en makkelijk toegankelijk krijgen zodat een bezoeker bij jou overtuigt raakt. Dit betekent in principe het optimaliseren van je website voor de bezoekers, iets wat ook direct invloed heeft op je ranking in Google!
Website optimaliseren, hoe doe je dat?
Als je hier nog aan het lezen bent, snap je waarschijnlijk waarom website optimalisatie belangrijk is. Nu is alleen de vraag hoe je dit gaat doen. Je hebt al een website, daar heb je al veel tijd en moeite in gestoken (misschien ook wel geld) maar hoe pak je dit nu aan.
Wat wij doen is dit traject samen met klanten doorlopen. Daarbij starten we met het maken van een goed plan. We maken een goede structuur waarbij we heel goed kijken wat logisch is en wat anders of beter kan. Vervolgens doen we een uitgebreid zoekwoord onderzoek en kijken we of de structuur verdoet. Indien nodig passen we de structuur aan.
Dan gaan we de basis neerzetten, content maken, plaatsen, intern linken aan elkaar, enz.
Het kan zijn dat er al veel content is, en dat we dit beter structureren en linken, maar vaak zal er ook veel nieuwe content bij komen. Soms wordt deze aanvullende content gemaakt voordat de site live gaat, vaak wordt het aangevuld nadat de site live is. Dit komt omdat je site eigenlijk nooit helemaal af is. Er komen altijd weer nieuwe producten, diensten of technieken waar je weer nieuwe content over kan maken.
Uiteraard zorgen we dat de website verder ook technisch geoptimaliseerd is. Dus on-page SEO nemen we mee. Dat heeft nog steeds invloed op de resultaten, dus is nog steeds belangrijk!
Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!