Waarom jouw website niet scoort in Google
Natuurlijk wil je dat jouw website scoort in Google en goed gevonden wordt, het liefst op belangrijke zoektermen. Maar waarom lukt het scoren in Google dan niet?
Het is leerzaam om te lezen en te zien hoe iets moet, dat zijn we zo gewent vanuit school. Maar snappen waarom iets niet lukt kan veel inzichten geven, inzichten die je helpen om het nog beter te gaan begrijpen.
Dat is dus wat ik met dit blog wil bereiken. Je laten ervaren waarom jouw website nu weinig verkeer krijgt uit Google!
Inhoud
Waarom is scoren in Google belangrijk?
Als je iets zoekt waar begin je dan? Juist bij Google. Dit is het startpunt. Hier stellen mensen vragen over zaken die ze niet weten of zoeken. Jouw klanten dus ook!
Verkeer wat je krijgt vanuit Google (organisch) is daarnaast ook gratis. Dus je hebt kansen om nieuwe klanten te krijgen en je omzet te verhogen zonder dat je extra kosten hoeft te maken. Het is dus een hele goede basis voor je bedrijf om te groeien. Je bent minder afhankelijk van advertentieplatformen waardoor je je kosten lager kunt houden.
Waarom krijg jij weinig verkeer uit Google?
Hier zijn verschillende redenen mogelijk. Sommige zijn makkelijk op te lossen, andere kosten meer tijd. Ik heb hieronder 7 redenen genoemd. Allemaal met een korte uitleg en mogelijke oplossing.
Er is technisch iets mis met je website?
Dit is vaak voor een leek niet direct zichtbaar, daarom is het handig om een site scan te doen. Een site scan kan je eenvoudig zelf doen. Een makkelijke tool hiervoor is Ubersuggest. Met deze tool kan je nog veel meer (gratis) en dit zal later ook terugkomen in andere redenen. Er zijn ook andere tools om dit te doen, maar deze is prettig in gebruik.

Als je bij Ubersuggest bent dan voer je jouw website in en dan laat je een scan doen. Je gaat naar Site Audit en kijkt naar de resultaten.
In bovenstaand voorbeeld zie je dat er weinig aan de hand is. Maar het kan dus zijn dat er serieuze fouten boven water komen die jij anders niet kunt zien. Denk aan:
- Geblokkeerd door robots.txt (je website zegt tegen Google dat indexeren niet nodig is)
- Veel gebroken interne links (links naar andere pagina’s op je website werken niet meer)
- Veel gebroken externe links (links naar andere websites werken niet meer)
- Geen sitemap (soort inhoudsopgave die zoekmachines vertelt waar welke pagina’s staan)
Bij Ubersuggest, en daarom adviseer ik je deze tool, zie je ook wat er dan gedaan moet worden en wat de impact is op gebied van SEO. Deze technische fouten kunnen behoorlijk invloed hebben op je prestatie in Google. Het lijkt mij logisch dat wanneer je tegen Google zegt dat je website niet geïndexeerd hoeft te worden, dat dit problemen gaat geven. En ja, ik heb in de praktijk situaties gezien waar dit het geval was. De ondernemer had geen idee hiervan en je kunt het ook niet zien op de website (wel in de broncode).
Geen zoekwoord onderzoek gedaan?
Zoekwoord onderzoek? Wat is dat?
Met een zoekwoord onderzoek ga je kijken welke zoektermen belangrijk zijn en veel worden gebruikt door jouw doelgroep. Met dit onderzoek kun je dus content maken waar men ook echt naar zoekt.
Wat ik veel zie is dat ondernemers pagina’s hebben op hun website met mooie termen en voordelen van hun dienst of product. Er wordt alleen geen aandacht gegeven aan de bezoeker. Welke vraag heeft de bezoeker? Wil hij/zij informatie of iets kopen? Wat zoekt men? Waar zit men in een eventueel koopproces (funnel)?
Als je goed weet, door goed onderzoek, wat voor content je doelgroep wilt vinden, kan je dat goed op elkaar afstemmen.
Wat ik ook vaak zie, zijn ondernemers die een blog hebben. De onderwerpen waar ze over schrijven zijn onderwerpen die ze zelf verzinnen zonder zoekwoord onderzoek. Het kan natuurlijk leuk zijn om je volgers te informeren over wat je zoal doet. Maar de kans dat iemand daarop zoekt en je gaat vinden in Google is heel klein. Als je wilt scoren in Google zal je moeten zorgen dat je goed content hebt waar mensen ook naar zoeken!

Een goed zoekwoord onderzoek kost tijd. Ik heb er een compleet blog over geschreven, deze vind je hier. Ubersuggest is ook hiervoor een prima tool om te gebruiken. Hierboven zie je een aantal zoekwoorden ideeën. Er zijn suggesties, gerelateerde, vragen, voorzetsels en vergelijkingen. Hiermee kan je veel ideeën opdoen. Ook zie je in de laatste kolom hoe moeilijk het is om hoog te scoren. Dat is een schaal van 1 tot 100, hoe hoger hoe lastiger. ook zie je een CPC, hoe hoger hoe groter de kans is dat het conversies zal opleveren, er wordt via Google Ads immers meer voor betaald.
Niet aantrekkelijk in de Google resultaten?
Ken je dat, dat je zoekt in Google en dat je een resultaat ziet waar het volgende ongeveer staat: “Diensten – bedrijfsnaam”
Niet hè? Weet je waarom niet? Omdat die pagina’s niet goed scoren in Google!
Het zijn resultaten in Google die niet aantrekkelijk zijn. En omdat ze niet aantrekkelijk zijn wordt er niet op geklikt. En omdat er niet op geklikt wordt, ziet Google geen reden om deze pagina hoger te plaatsen.
Doe eens het volgende, ga naar Google en zoek op: “site:websitenaam.nl” (voer daar jouw website in)

Je krijgt nu een overzicht van alle pagina’s die Google geïndexeerd heeft van jouw website. Er staat niet bij op welke pagina en bij welke zoektermen, maar dit zijn de pagina’s die Google kent en kan weergeven.
Ga eens door deze lijst en misschien zie jij ook wel belangrijke pagina’s die totaal niet aantrekkelijk zijn. Dit kun je oplossen door aan de slag te gaan met de Meta Title en Meta Description. Hiermee kun jij bepalen welke teksten Google plaatst in de resultaten.

Met de Meta Title en Meta Desctription kun je dus jouw gratis vermelding in Google aantrekkelijker maken. Hoe aantrekkelijker jouw vermelding, hoe groter de kans op een klik. Hoe meer klikken je krijgt (percentage/CTR) hoe hoger je zal komen. Google wil namelijk goede resultaten hoog in de resultaten zetten.
Heb je geen goede content?
Waarom zou Google je dan laten scoren? Waarom zou Google content wat men niet waardeert hoog in de zoekresultaten plaatsen?
Exact! Dat doen ze dus ook niet. Google heeft 1 doel met de zoekmachine, en dat is om bezoekers tevreden te stellen met goede zoekresultaten. Als jij informatie zoekt in Google, dan wil je goede info vinden. Als Google dat goed blijft doen, dan kunnen ze veel advertenties verkopen en geld verdienen.
Maar wat is nu goed content?
Dat kan voor elk bedrijf anders zijn. Ik geef bijvoorbeeld informatie over SEO. Daarmee wil ik ondernemers informatie geven. Ze kunnen met deze informatie zelf aan de slag gaan, of ze kunne overwegen om het toch uit te besteden. Bij wie denk je dan dat ze terecht komen? Bij iemand die ze niet kennen? Of bij iemand die ze al veel informatie heeft gegeven?
Juist, die laatste.

Een ander voorbeeld. Stel je verkoopt elektronische producten. Die worden altijd geleverd met een handleiding (die mannen nooit lezen). In de handleiding staat hoe je het apparaat moet onderhouden. Maar als je daar nu een korte Youtube video van maakt, dan kan iemand zien hoe je dat exact moet doen. Dat is veel handiger! En als je voor dat onderhoud een bepaald product nodig hebt dan kun je dat meteen bestellen. Denk aan een koffieapparaat, dan heb je zo’n antikalk-set nodig, die kan je bestellen. Voor een koffieapparaat kan je ook nog Youtube video’s maken hoe je bepaalde soorten koffie maakt, en misschien kan je machines vergelijken met elkaar in de video. Content wat een potentiële klant kan helpen in het maken van een beslissing. En waar denk je dat hij/zij gaat kopen als de beslissing is genomen? Goede kans dat dit bij jou is! De kans is in ieder geval veel groter dan wanneer je nog helemaal niet in contact bent geweest met deze potentiële klant.
Met een goed zoekwoord onderzoek kun je vaak al een goede invalshoek voor je content herkennen en daarop je content afstemmen.
Te weinig content op je pagina’s?
Wat ook kan is dat je wel goede content hebt, maar dat er gewoon niet veel op je pagina staat. Je kunt discussie voeren over hoeveel woorden er op een pagina moeten staan. SEO tools zoals Ubersuggest geven ook aan wanneer content te kort is. Maar content langer maken voor een SEO tool is geen goed idee. Je maakt de content voor de bezoeker, dus zorg dat het voor de bezoeker goede content is en probeer deze uit te breiden met aanvullende relevante informatie zodat ook volgende vragen misschien meteen worden beantwoord.
Te veel kan ook trouwens. onlangs kreeg ik de vraag van een bedrijf of ik ze kon helpen met hun website. Ze hadden pagina’s over een relatief eenvoudig product met meer dan 10.000 woorden. Elke mogelijke zoekopdracht was uitgeschreven met een kort antwoord. Je kan je voorstellen dat iemand die een bepaalde vraag stelt in Google dan op die pagina komt. Hij/zij moet dan enorm zoeken naar het antwoord, niet heel gebruiksvriendelijk en de kans is dan ook groot dat deze gebruiker terug gaat naar Google om elders het gewenste antwoord te vinden. Groepeer dus zoekopdrachten en vragen bij elkaar en maak hier sterke pagina’s voor die je intern linkt met elkaar.
Houd je bezoekers vast?
Aantrekkelijk zijn in de Google resultaten is helaas niet voldoende. Je kan nog zo’n aantrekkelijke Meta Titel verzinnen, als je bezoeker niet op je pagina blijft dan ga je niet scoren. Google ziet namelijk wat een bezoeker op je website doet. Komt deze vanuit Google op je pagina, gaat hij/zij weer terug naar Google om een andere website te bezoeken, dan is dat een signaal dat jouw pagina toch niet past bij de zoekopdracht. Gebeurt dat vaker, dan zal je zakken in Google.
Goede content met links naar aanvullende informatie (binnen je website of erbuiten) kan zorgen dat je je bezoekers langer vast houdt. Dit is een signaal die positief wordt gezien door Google.
Video’s op je website helpen ook vaak. Hierdoor is iemand langer op je pagina en dat is positief.
En nu nog converteren naar nieuwe klanten!
Meer bezoekers op je website is leuk, maar je doel is nieuwe klanten trekken.
Elke potentiële zit in een aankoopfunnel. Als jij zorgt dat je in de verschillende fases deze persoon weet te bereiken, vergroot je de kans op nieuwe klanten. Uiteraard moet je zorgen dat je pagina is voorzien van Call to Action, je moet het makkelijk maken om klant te worden. Zorg voor een duidelijke contactpagina of een formulier die men kan invullen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!