Wat is een 301 redirect en hoe gebruik je deze voor SEO?
Bij het beheren van een website gebeurd het natuurlijk ook regelmatig dat oude pagina’s, producten of blog worden verwijderd. Deze pagina’s, producten en blogs kunnen nog wel een indexering hebben in Google of inkomende links van andere websites. Als men vervolgens deze pagina, product of blog bezoekt krijgt met een “404 pagina niet gevonden” melding. Dit vinden bezoekers niet fijn en de kans is dan ook groot dat ze je website verlaten. Een gemiste kans!
Maar wat is een 301 redirect nu eigenlijk?
Een 301 redirect is een verwijzing van een oude url naar een nieuwe url. Met een 301 redirect voorkom je dat bezoekers een “404 pagina niet gevonden” melding krijgen.
Waarom is een 301 redirect belangrijk?
Een 301 redirect is belangrijk zodat bezoekers van je website de informatie kunnen vinden die ze verwachten. Het voorkomt dat bezoekers een “404 pagina niet gevonden” melding krijgen. Daarnaast zien zoekmachines deze verwijzing en zullen ze de nieuwe pagina gaan indexeren. De opgebouwde positie van de oude pagina zal dan meegenomen worden.
Een 301 redirect is dus zowel voor je bezoeker belangrijk als voor zoekmachines zoals Google.
Wanneer gebruik je een 301 redirect?
Een 301 redirect gebruik je wanneer je een oude url wilt verwijzen naar een nieuwe url. Denk aan de volgende situaties:
- Aanpassen van url van een pagina
- Verwijderen van oude content (producten, pagina’s, blogs)
- Samenvoegen van pagina’s
- Samenvoegen van 2 websites
- Verhuizen van oud domein naar nieuw domein
- Herinrichten van website (wordt vaak vergeten)
301 redirects gebruik je dus bij het dagelijks beheren (of wekelijks/maandelijks) van je website, maar vooral ook bij het vernieuwen van je website. Als er een nieuwe structuur komt in je website, dan zijn 301 redirects eigenlijk noodzakelijk.
Wat gebeurd er als je geen 301 redirect aanmaakt?
Als je geen 301 redirect aanmaakt kunnen bezoekers landen op een “404 pagina niet gevonden” pagina. Dit is uiteraard geen prettige ervaring voor je bezoeker. De bezoeker moet nu extra gaan zoeken binnen jouw website en de kans is groot dat ze dat niet doen. Ze verlaten je website en gaan naar je concurrent.
Maar wat gebeurd er nog meer? Als we kijken naar SEO dan gebeurd er ook nog iets. Je oude pagina heeft een bepaalde positie verdient in de zoekresultaten van Google. Als je een pagina verwijderd dan blijft deze positie nog even in stand. Gebruikers van Google die klikken op jouw resultaat komen dan ook op een 404 pagina. Google ziet dit uiteraard ook, en als je geen redirect maakt naar een nieuwe url, dan zal je die verdiende positie verliezen.
Ook de verdiende backlinks zullen op de 404 pagina uitkomen net als elke andere uiting op bijvoorbeeld social media.
De nieuwe url, die je waarschijnlijk wel hebt, zal weer helemaal opnieuw een positie moeten verdienen in Google. Iets wat in een markt met veel concurrenten best wel even kan duren. Het kan ook zijn dat je je oude positie helemaal niet terug gaat krijgen (dan zou ik ook goed kijken naar de content) omdat je veel backlinks verloren bent.
Hoe maak je een 301 redirect aan?
Deze vraag behandel ik in 2 delen omdat je deze vraag ook op 2 manieren kunt lezen. In het eerste deel bekijk ik hoe je bepaald waar je heen gaat verwijzen (en wat een makkelijke werkwijze is) en in het 2de deel hoe je dit technisch voor elkaar krijgt.
Naar welke url gaat de 301 redirect?
Zoals eerder aangegeven, er zijn verschillende situaties waarin je 301 redirect kunt toepassen.
De makkelijkste is het aanpassen van een url van 1 pagina (of product/blog). De oude url wil je aangepast hebben (om wat voor reden dan ook). Na het aanpassen kun je de oude url verwijzen naar de nieuwe url. Hierdoor komen bezoekers op de juiste pagina uit.
Bij het herstructureren van je website gaat het vaak om veel meer pagina’s. Dan is het handig om eerst ene overzicht te maken van de oude url’s van je website. Een handige tool is Screaming Frog. Hiermee kun je een excel maken met de pagina’s, producten en blogs van jouw website. In dit excel staan naast de url’s ook alle andere gegevens zoals meta title, koppen, teksten enz.
Je kan het excel bewerken zodat je alleen een lijst met url’s overhoudt. Hier kun je de nieuwe url’s (zoals deze gaan worden) achterzetten. Zo weet je exact welke pagina waarheen gaat verwijzen en zal je ook geen pagina’s vergeten.
Herstructureren van je website gebeurd vaak bij het bouwen van een nieuwe website. Er wordt dan gekozen voor een nieuwe structuur (vaak beter voor vindbaarheid) waardoor alle url’s veranderen.
Ga je verhuizen naar een ander domein, dan kun je dezelfde werkwijze aanhouden als bij herstructureren. Wat je vaak ziet is dat er een makkelijkere weg gekozen wordt. Deze makkelijkere weg wil niet zeggen dat het een betere weg is, het kost wel veel minder tijd.
Wat gebeurd er dan? Er wordt vanaf het oude domein een site brede 301 redirect gemaakt naar de nieuwe homepage. Dat betekend dat alle oude url’s verwijzen naar 1 nieuwe pagina (de homepage). Het voordeel is dat dit heel snel gedaan is. Nadeel is dat het op gebied van SEO geen goede keuze is. Het is ook voor bezoekers die via externe wegen binnenkomen geen prettige ervaring. Ze denken dat ze op een specifieke pagina uitkomen, en moeten vervolgens alsnog gaan zoeken….
Extra check op 301 redirect
Als je met Screaming Frog een lijst hebt van je huidige url’s en hiervoor 301 redirects hebt gemaakt, dan is een laatste extra check aan te raden.
Dit doe je direct in Google Search. Ga naar Google en zoek op “site:domeinnaam.nl”. Nu krijg je een overzicht van de url’s die Google kent en geïndexeerd heeft. Klik nu op elk resultaat (houd Crtl ingedrukt, dan openen ze in nieuwe tabbladen). Kom je via Google Search toch nog op een 404 pagina, dan moet je daar nog een 301 redirect voor maken.
Je kunt ook een eigen 404 pagina maken. Hiermee kan je bezoekers van die pagina misschien wat beter helpen zodat ze niet direct weg gaan. Een ander voordeel hiervan is dat je in Analytics (je bezoekcijfers) kunt nagaan via welke weg iemand op die pagina is gekomen. Zo kun je linkproblemen of vergeten 301 redirect later nog oplossen.
Hoe voeg in een 301 redirect toe aan mijn WordPress website?
Hier zijn verschillende manieren voor. Dit is ook afhankelijk van het CMS wat je gebruikt. In onderstaande uitleg ga ik uit van WordPress.
In WordPress kun je plugins installeren. Een goede plugin voor 301 redirects is Redirection. Het deze plugin kun je eenvoudig een 301 redirect maken. Je voert de oude url in, en de nieuwe, opslaan en klaar. Je kunt ook een bestand importeren waarmee je direct een hele lijst aan redirects invoert (dat scheelt wat tijd).
Een andere plugin (die ik zelf gebruik) is Rank Math. Dit is een SEO plugin (zoals Yoast) welke wat completer is. Er zit namelijk direct een 301 redirect optie in, dus je hebt er geen losse plugin voor nodig. Ook hier is het toevoegen van een redirect eenvoudig. Je voert de oude url in, de nieuwe, opslaan, klaar.
In Rank Math vind je ook een overzicht van 404 meldingen. Hier kun je kijken of er bepaalde pagina’s zijn die je toch nog over het hoofd hebt gezien.
Conclussie: Vergeet je 301 redirect niet!
Als je tijd en energie steekt in je website, en je bezig bent om hoger te komen in Google, dan weet je dat dit niet eenvoudig is. Het is dus zonde om verdiende posities zo weg te gooien omdat je geen 301 redirect hebt gemaakt.
Steek hier dus tijd in! Vergeet ze niet, want als je dit niet goed doet, kan het serieuze gevolgen hebben. Je bent niet de eerste (en ook niet de laatste) die door het niet goed toepassen van redirects een groot deel van de bezoekers verliest. Ik heb voorbeelden gezien waarbij meer dan de helft van de bezoekers verloren zijn gegaan, en dit heeft uiteraard ook direct grote invloed op de omzet en winst.
Vergeet dus niet om goede 301 redirects te maken, en ga je je website laten vernieuwen, vraag er dan specifiek om bij je webbouwer. Dit kan een hoop ellende voorkomen!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!