• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Mail
06 51 43 98 11
Smit Online Marketing Alkmaar
  • Homepage
  • SEO blog
  • SEO handboek
  • SEO uitbesteden
    • SEO Tekstschrijver
    • SEO ondersteuning voor blogs
  • Projecten
  • Over ons
  • Contact
  • Menu Menu
U bevindt zich hier: Home1 / SEO2 / Webshop beginnen waar moet je aan denken?
bezoeker is belangrijk SEO

Webshop beginnen waar moet je aan denken?

19 juli 2022/in SEO, Trends/door Jeroen Smit

Een eigen webwinkel, het klinkt vaak aantrekkelijk, eenvoudig een webshop starten en je gaat verkopen.

Maar er komt natuurlijk heel wat bij kijken. Als eerste moet je goed kijken naar belasting. Waarschijnlijk heb je een BTW nummer nodig (daarvoor is een KVK nodig) en als je in heel Europa wilt verkopen, moet je ook dat regelen met BTW.

BTW in andere EU landen is niet altijd hetzelfde percentage. Dus zorg dat je dat correct instelt, andere heb je later heel veel extra werk.

Inhoud

  • Wat ga je online verkopen?
  • Webshop bouwen, welk CMS gebruik je?
  • Webwinkel beginnen vanuit fysieke winkel
  • Webwinkel starten vanuit huis
  • Domeinnaam kiezen
  • Hoe krijg je traffic op je webshop?
    • Hoe bouw je verkeer op naar je webshop?
    • Voorbeelden hoe je meer verkeer krijgt naar je webshop, zonder directe kosten

Wat ga je online verkopen?

Dat is misschien wel de belangrijkste vraag. Wat wil je gaan verkopen?

Er zijn al talloze webshops te vinden, van klein tot hele groot. Kijk goed naar je assortiment en je concurrentie daarin. Als je denkt dat je gaat winnen van webshops als Bol.com, Coolblue of Zalando, dan zal je een heel goed plan moeten hebben. Alleen het product aanbieden voor een iets lagere prijs is niet voldoende, geloof me.

Een goed idee is om iets te kiezen waar je interesse ligt. Als je na een paar weken het niet zo boeiend meer vindt, is de kans heel groot dat je vroegtijdig zal stoppen met tijd investeren. En dan wordt de kans op succes klein.

Kijk ook goed wie de andere aanbieders zijn en hoeveel aanbieders er zijn. Doe een goed onderzoek hiernaar zodat je beter weet wat jij zal moeten doen om succes te gaan krijgen. Waar laten ze kansen liggen? Wat doen ze goed?

Webshop bouwen, welk CMS gebruik je?

Als je dan zover bent, wil je wel een goede keuze maken voor het systeem (CMS) waarin je gaat bouwen. Een webshop bouwen kost veel tijd, en dat wil je liever maar 1 keer doen.

Elk systeem heeft zijn voor en nadelen. Mijnwebwinkel, shopify, woocommerce of magento, bij elke keuze zijn voordelen en nadelen te benoemen.

In plaats van te bekijken welk systeem het beste bij jou past, is het een beter idee om te kijken wat je allemaal wilt doen. Wat moeten de mogelijkheden zijn en wat past dar dan het beste bij. Ook zal je moeten kijken naar de complexiteit van het systeem en de daarbij horende kosten voor beheer. Een Magento site vraagt hele specifieke kennis, iets wat weinig mensen hebben, en dus zal je iemand moeten inhuren.

Webwinkel beginnen vanuit fysieke winkel

Nog steeds zie je veel fysieke winkels die geen webshop hebben. Een jaar of 5 geleden dacht iedereen dat dat snel zou veranderen. En toen Corona kwam al helemaal, maar het tegendeel is waar. Veel fysieke winkels hebben geen eigen webshop waarin hun producten te vinden zijn.

Terwijl het wel heel goed kan. Je hebt voorraad, je hebt een locatie. Je moet alleen zorgen dat je je voorraad kan koppelen aan je webshop en dat je zorgt dat bestellingen vanuit de webshop direct worden verwerkt.

Je inkoop en administratie is allemaal al geregeld (als het goed is), dus je hebt wat minder uitdagingen. Uiteraard zal je wel je assortiment in je webshop moeten zetten, dat is logisch. En je zal het bij moeten houden. Maar het is, zeker voor vaste klanten, een hele goede manier om je omzet te verhogen.

Het is vaak een kwestie van beginnen. Waar begin je? Hoe begin je?

Als je begint met een greep uit je assortiment die het beste verkoopt en je voegt nieuwe producten toe, dan zal je zien dat het gaat werken.

Zorg voor eigen foto’s van de producten, dus laad niet de standaard foto’s in vanuit de leverancier. Jij hebt een fysieke winkel, laat dat zien!

Webwinkel starten vanuit huis

Heb je geen fysieke winkel, en ook nog geen webwinkel, dan moet je waarschijnlijk vanaf nul gaat starten. Dan komt er natuurlijk veel meer bij kijken. Administratie, BTW, inkoop, verzenden, voorraad, enz.

Vaak is het probleem dan dat het best even kan duren voordat je wat gaat verkopen, terwijl er wel heel veel tijd in gaat zitten, zonder inkomsten. Voor veel mensen is dat een reden om te stoppen, ze zien niet een lichtpunt in de toekomst waarvoor ze aan het werk zijn.

Domeinnaam kiezen

Domeinnaam kiezen kan lastig zijn. Je kunt een originele naam bedenken of gewoon duidelijk je dienst/product terug laten komen in je domeinnaam. Bedenk altijd wel dat je later misschien je webshop wilt verkopen, dus je eigen naam erin verwerken is iets wat je goed moet overwegen. Als je met je eigen naam als een beetje een merk aan het opbouwen bent (bv op social media) dan kan het uiteraard.

Ik zou vooral kijken wat beschikbaar is. Domeinnaam kopen van iemand anders kan behoorlijk in kosten oplopen, zonder dat het een enorm verschil hoeft te maken. Het kan wel ene verschil maken natuurlijk. Maar dan praat je wel over domeinnamen die heel specifiek zijn.

Hoe krijg je traffic op je webshop?

Hier draait het allemaal om toch? Traffic krijgen op je webshop! Maar hoe krijg je dat?

Er zijn verschillende bronnen waaruit je bezoekers kunt krijgen:

  • Direct (dus direct url ingevuld)
  • Vanuit zoekmachines zoals Google
  • Vanuit Social Media (instagram, youtube, facebook)
  • E-mailmarketing
  • Via een link op een andere website (backlink)
  • Vanuit advertenties (online)

Dit zijn de meest gebruikelijke bronnen. Maar met deze kennis heb je natuurlijk nog geen verkeer op je site. Want hoe zorg je nu dat men een van deze bronnen gebruikt om bij jouw webshop uit te komen?

Met deze vraag kom je eigenlijk bij het punt “hoe maak ik mijn webshop succesvol?”

En is niet 1 antwoord voor iedereen, het is afhankelijk van je situatie. Heb je een fysieke winkel die al jaren bestaat en een groep vaste klanten heeft, dan is de kans best aanwezig dat je ook meteen direct verkeer zal krijgen. Maar start je vanuit niets, dan is die kans nihil.

Heb je al een social media account met veel volgers, dan kan je die inzetten om je webshop en producten te promoten, heb je die niet, dan zal je dat moeten opbouwen.

Heb je al een klantenlijst opgebouwd die je kunt mailen met nieuwe producten of aanbiedingen, dan is ook dat eenvoudig op te zetten, heb je die nog niet, dan kost dat ook tijd.

Hoe bouw je verkeer op naar je webshop?

Er zijn dus verschillende mogelijkheden. En ik ga er nu even vanuit dat je eigenlijk vanuit niets zal moeten starten, misschien heb je wel een fysieke winkel, maar je hebt geen gegevens of volgers van je huidige klanten.

Belangrijk is om te kijken waarmee je verkeer kunt opbouwen zonder dat je vaste kosten zal krijgen die invloed hebben op je marge.

Daarmee bedoel ik dat het inzetten van advertenties heel makkelijk is, je krijgt snel meer verkeer, maar de kans dat je kosten per verkoop hoger zijn dan de marge is aanwezig. En dan is het rekensommetje makkelijk, dan verdien je niks, het kan zelfs aan het einde van de maand geld kosten.

Inzetten op advertenties zie ik vaak bij webshops die geen geduld meer hebben. Ze willen verkopen omdat er voorraad is en hopen op die manier succesvol te worden. Het kan werken, maar vaker zie je dat de winst vrijwel in zijn geheel opgaat aan advertentiekosten, en dan werk je dus eigenlijk voor niets.

Inzetten op kanalen die langdurig verkeer kunnen opleveren zonder vaste kosten is op de lange termijn een betere keuze. Verkeer vanuit zoekmachines zoals Google (dus niet de advertenties, maar organisch) kost je niets, maar kan je wel omzet opleveren. Hetzelfde geldt voor verkeer vanuit social media (organisch, dus niet de advertenties).

En met naamsbekendheid krijg je ook verkeer binnen zonder dat het je direct geld kost.

Deze bronnen kunnen je een basis van verkeer en omzet opleveren met een hoge marge. Dit kan je dan uitbreiden met advertenties indien nodig.

Voorbeelden hoe je meer verkeer krijgt naar je webshop, zonder directe kosten

Om meer verkeer te krijgen vanuit zoekmachines zoals Google zal je moeten zorgen voor goede content waar je doelgroep naar zoekt. Bijvoorbeeld productvergelijkingen, gebruikersinstructies, reviews enz.

Vaak is dit goed te combineren met YouTube. Maak video’s van je gebruikersinstructie, plaats deze op YouTube, maak een blogartikel aan op je webshop en help je potentiële klant op die manier een goede keuze te maken. Als deze content als behulpzaam wordt ervaren is de kans ook groter dat ze de producten bij jouw webshop gaan bestellen.

Dit soort content kun je ook inzetten om meer volgers te verdienen op platformen als Instagram of Facebook. Als je meer volgers hebt, kun je makkelijker nieuwe producten delen, aanbiedingen delen, zonder dat je kosten hoeft te maken. Je volgers zullen je webshop bezoeken en als je maar genoeg volgers hebt, zal je vanzelf merken dat dit ook direct omzet kan opleveren.

Niet alle producten zijn geschikt om een gebruikersinstructie te maken, andere manieren kunnen zijn:

  • Foto’s nieuwe producten (dit zie je regelmatig bij fysieke modewinkels, dan passen ze de nieuwe producten zelf in de winkel en delen ze foto’s)
  • Hoe maak je product schoon?
  • Hoe monteer je product?
  • Hoe zit het product (maten, vorm, enz)?
  • Wat is het voordeel van product?
  • Producten vergelijken, welke is de beste?
  • Welk probleem kan jouw product oplossen?
  • enz

Er is eigenlijk altijd wel ene haakje te vinden om content te maken voor jouw producten. Deze content kan zorgen dat je meer “gratis” verkeer binnen gaat krijgen en zo dus kunt verkopen zonder extra kosten.

Gratis staat bewust tussen aanhaaltekens. Je zal er tijd in moeten steken, en dat is ook niet gratis, maar directe kosten hoef je er niet aan te hebben. Het is dus duurzamer en kan je op termijn een heel mooi resultaat bieden.

Heb je nog steeds geen idee wat voor jouw product kan helpen? Neem dan contact op, dan help ik je graag op weg!

Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 1 =

Auteur: Jeroen Smit

Jeroen Smit Online Marketing
handboek SEO

Alles over SEO weten?

SEO staat nooit stil, daarom schrijven wij regelmatig nieuwe berichten. Ook updaten we berichten als dit nodig is, door bijvoorbeeld wijzigingen bij Google.

Wil jij op de hoogte blijven over SEO? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

  • domeinnaam seoWaarom zoekwoordonderzoek voor webshops belangrijk is12 januari 2023 - 13:27
  • interne links seoWat is de invloed van interne links voor Google?12 januari 2023 - 13:22
  • goede seo hoger in googleWat is de invloed van een Meta Title in Google?12 januari 2023 - 13:17
  • goede seo hoger in googleGoogle’s helpful content update in het Nederlands24 augustus 2022 - 14:03
  • bezoeker is belangrijk SEOWebshop beginnen waar moet je aan denken?19 juli 2022 - 11:36
  • beeld extensie google adsWaarom is SEO belangrijk14 juni 2022 - 16:05
  • meer SEO verkeer naar je webshop content-marketing-aantrekkelijk-makenStudiecase: Nieuwe webshop lanceren3 januari 2022 - 15:11
  • meer SEO verkeer naar je webshop content-marketing-aantrekkelijk-maken6 Tips voor meer SEO verkeer naar je webshop8 juli 2021 - 14:46
  • beeld extensie google adsAfbeelding toevoegen aan Google Advertentie, hoe en waarom?1 juli 2021 - 11:39
  • keywords seo domeinnaam kiezenElke week een goed blog schrijven, hoe doe je dat?30 mei 2021 - 20:42
Online marketing Alkmaar - Website laten maken

Smit Online Marketing
De Friese Poort 106
1823 BT Alkmaar

jeroen@smitonlinemarketing.nl
tel: 06-51439811

© Copyright - Smit Online Marketing
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Mail
Waarom is SEO belangrijkbeeld extensie google adsgoede seo hoger in googleGoogle’s helpful content update in het Nederlands
Scroll naar bovenzijde

Op deze website gebruiken we Cookies voor bv analytics om te kunnen zien hoeveel bezoekers we hebben gehad. Ook gebruiken we cookies van social media voor marketing doelen.

OK

Cookie en privacy instellingen



Hoe wij cookies gebruiken

We kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.

Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.

Essentiële Website Cookies

Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.

Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.

We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.

We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.

Google Analytics Cookies

Deze cookies verzamelen informatie die in geaggregeerde vorm wordt gebruikt om ons te helpen begrijpen hoe onze website wordt gebruikt of hoe effectief onze marketingcampagnes zijn, of om ons te helpen onze website en applicatie voor u aan te passen om uw ervaring te verbeteren.

Als u niet wilt dat wij uw bezoek aan onze site volgen, kunt u dit in uw browser hier uitschakelen:

Overige externe diensten

We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt

Google Webfont Instellingen:

Google Maps Instellingen:

Google reCaptcha instellingen:

Vimeo en Youtube video's insluiten:

Andere cookies

De volgende cookies zijn ook nodig - U kunt kiezen of u ze wilt toestaan:

Accepteer CookiesMelding verbergen