Hoe weet je of 301 redirects goed zijn gedaan?
Je hebt je hele website opnieuw laten bouwen, betere structuur voor bezoekers en natuurlijk betere zoekmachine optimalisatie. Je hebt er veel tijd en energie in gestoken, maar dat is het ook waard geweest, want ben je trots op het resultaat. Tijd om te lanceren!
Ook tijd om te controleren of de 301 redirects correct zijn doorgevoerd. Je wilt natuurlijk dat de oude pagina’s verwijzen naar de nieuw pagina’s.
Maar waarom wil je dat 301 redirect goed zijn gedaan? Google heeft jouw oude pagina’s al een hele tijd geïndexeerd, dus die hebben al een plekje verdient in de ranking. Die plek wil je niet verliezen, dus verwijs je Google door naar je nieuwe pagina. Zo verlies je je plek niet, maar gaat deze over naar de nieuwe. Als deze vervolgens “beter” is, zal je ook hoger komen in Google.
Inhoud
Backlinks verliezen met nieuwe website
Daarnaast heb je misschien ook wel externe links (backlinks) verdient met je oude pagina’s. Als je geen redirect maakt naar een nieuwe, dan zal deze link dus nergens uitkomen (je op een 404 pagina). Met als gevolg dat je dus de inkomende backlink verliest. Dat is natuurlijk zonde, want backlinks verdienen is niet zo makkelijk, terwijl verliezen op deze manier heel snel gaat.
Wil je controleren of er backlinks zijn naar jouw website die nu niet goed werken? Gebruik dan deze tool (https://ahrefs.com/nl/broken-link-checker)Hier kun je zien welke uitgaande links niet goed werken, maar ook welke inkomende links niet goed werken. Maar vervolgens een redirect aan voor de inkomende links.
Welke pagina’s heeft Google geïndexeerd?
Je kunt natuurlijk een overzicht maken van je bestaande pagina’s en hier redirects voor maken, maar het kan zijn dat dit niet voldoende is. Heb je bijvoorbeeld ook rekening gehouden met de categorieën en tags?
Een hele goede manier is door te vragen aan Google welke pagina’s er bekent zijn. Dat doe je door te Googelen op: “site:domeinnaam.nl”
Nu krijg je van Google alle pagina’s die er zijn opgenomen in de indexatie. Je weet natuurlijk nu niet welke een goede positie hebben en welke niet, maar je heb ze nu wel allemaal. Dus hiervan kun je een lijst maken en bepalen welke nieuwe pagina daar het beste bij past. Als iemand dan klikt op het resultaat van je oude pagina, komt deze op je nieuwe pagina uit. Als je dat zorgvuldig doet, zal de bezoeker er niets van merken en het juist prettig vinden.
Hoe belangrijk is een 301 redirect?
Zoals aangegeven is een redirect voor je SEO heel belangrijk. De ranking die je bij Google verdient hebt wil je niet weggooien en opnieuw gaan verdienen. Dat kan soms wel maanden duren namelijk. En je zal niet de eerste (en ook niet de laatste helaas) zijn die daar de gevolgen van merkt. Het kan enorm veel traffic kosten, en dus ook inkomsten. dat is natuurlijk niet wat je wilt met je nieuwe website toch?
Het kan wel veel tijd kosten, zeker als je dit zorgvuldig wilt doen (en dat wil je). Het maken van de lijst is natuurlijk afhankelijk van het formaat van je website. Met 10 pagina’s ben je zo klaar. Mara heb je een webshop met honderden producten, dan kan het best wel even duren. Maak je lijst dus voordat je gaat lanceren en vraag je webbouwer hoe je dit het beste kunt uploaden na lancering. Zeker bij een grote site is het niet fijn om pagina na pagina in te voeren. Dan is het uploaden van een excel-bestand natuurlijk fijner.
Controleer je 301 redirects na lancering
Als je nieuwe website dan live staat, zoek dan nog een keer in Google op “site:domeinnaam.nl” en klik nu op de resultaten. Hou tijdens het klikken de CTRL knop ingedrukt, dan komen ze in een nieuw tabblad, dat werkt een stuk makkelijker. Komen de pagina’s op een goede pagina uit? Dan is het goed gedaan! Zo niet, dan moet er gekeken worden wat er mis gaat.
Houd ook Google Search Console in de gaten. Als Google bepaalde pagina’s niet meer kan vinden, dan wordt dat in Search Console gemeld. Dan kan je ook zien waar Google ene link heeft gevonden. Maak voor deze pagina’s een redirect aan en geef aan Google door dat het opgelost is.
Wat moet je niet doen met 301 redirects?
Makkelijk is natuurlijk om oude pagina’s allemaal naar je homepage door te verwijzen. Maar dat is niet heel bezoekersvriendelijk. Die moeten dan weer zelf gaan zoeken naar de informatie die ze zochten. En dat willen mensen niet. Die zullen dan je website weer verlaten om waarschijnlijk nooit meer terug te komen..
Doe dat dus niet. Probeer per pagina een nieuwe relevante pagina te vinden waar je heen verwijst.
Aanvullende SEO tips nieuwe website
Bij het lanceren van een nieuwe website is dit dus een veel gemaakte fout. Het is ook iets wat je moeilijk kunt zien zelf, tenzij je weet hoe je moet kijken. Vaak wordt het ook gewoon vergeten door de bouwer. Er is een deadline voor lanceren, en dit kost dan net even teveel tijd om ook nog te doen. Bedrijven weten veelal niet dat het moet gebeuren, dus letten er niet op.
Zo zijn er nog wel een aantal zaken die mis kunnen gaan bij een nieuwe website. Wij hebben de belangrijkste en meest voorkomende SEO problemen voor je in een blogpost gezet.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!