Waarom zijn Backlinks belangrijk voor SEO?

Anders dan interne links zijn backlicks linkjes vanaf andere websites. Dus iemand linkt vanaf zijn/haar website naar jouw website. Dit is dus iets waar je zelf aanzienlijk minder invloed op hebt. Jij bepaalt namelijk niet of iemand een link naar jouw website plaatst. Je kunt in Google Search Console het aantal links naar je website terugvinden.

Hoe krijg je dan meer backlinks naar jouw website?

Er zijn vele verschillende manieren voor. Helaas ook veel manieren die door Google worden afgekeurd. Google wil namelijk maar 1 ding, en dat is zorgen dat gebruikers van Google positief zijn en blijven over het gebruik van Google (ze blijven het dus gebruiken, hierdoor kan Google geld verdienen).

Linkjes kopen is iets wat Google dus niet oke vindt. Ze geven zelf aan dat als ze het vermoeden hebben dat je betaalt voor linkjes Google je ook kan straffen door je niet meer te tonen in de zoekresultaten. Deze manier van linkjes verkrijgen werkte een paar jaar geleden trouwens heel goed. Maar nu niet meer.

Google wil eigenlijk dat je links gaat verdienen. Als je bijvoorbeeld hele goede content schrijft op je blog, dan kan het zijn dat mensen dit gaan linken. Maar dan moet de content wel kwalitatief en relevant zijn. Het verdienen van links is eigenlijk de beste manier, maar niet de eenvoudigste helaas.

Zie het als PR. Als bedrijf maak je wel eens een persbericht, die verstuur je naar een lijst met websites, bladen, kranten, enz. Maar wordt er ook iets mee gedaan? Als het geen nieuwswaarde heeft, dan doet waarschijnlijk niemand er iets mee. Heeft het veel nieuwswaarde dan natuurlijk wel. Zorg dus dat je content gaat maken wat nieuwswaarde heeft.

Nieuwswaarde kun je vaak als snel realiseren als je een goed onderzoek gaat doen wat relevant is voor jouw bedrijf en wat relevant is voor je doelgroep. Veel gegevens zijn natuurlijk gewoon beschikbaar en kun je gebruiken, maar je zal ook zeker zelf een stukje onderzoek moeten gaan doen.

Backlinks krijgen door goede PR met nieuwswaarde kost dus best veel tijd en energie, denk dus niet dat je dit zomaar even gaat doen. En dan is het ook niet te garanderen dat je succes zal hebben.

Zelf wil ik een onderzoek gaan opzetten en uitvoeren om duidelijk te krijgen hoeveel ondernemers in mijn regio (die toch nog wel een beetje traditioneel zijn) niet goed vindbaar zijn online. Wanneer dit onderzoek gereed is, zal ik het uiteraard delen!

Wil je meer weten over SEO? Bekijk onze SEO kennisbank!