Waarom is je sitemap belangrijk voor SEO?

Een sitemap is een soort inhoudsopgave van een boek, maar dan van je website.Dit is gemaakt voor zoekmachines. Het geeft zoekmachines snel informatie over de verschillende hoofdstukken en pagina’s op je website en waar deze bij horen tijdens het crawlen van een website. De sitemap zelf is een pagina die over het algemeen niet door bezoekers wordt bekeken. Soms staat er een linkje onderaan de website, maar vaak wordt deze helemaal niet getoond op de website zelf. Het is dan een verborgen pagina voor bezoekers, maar zoekmachines weten deze wel te vinden.

Zoekmachines kijken dus wel graag naar je sitemap. Zo weten ze welke pagina’s of producten onder welke groepen of categorieën vallen. Op deze manier kan een zoekmachine snel zien welke informatie verwacht kan worden en op welke pagina. Zonder Sitemap maak je het zoekmachines dus eigenlijk lastiger om je website goed te indexeren. Dus zorg altijd dat je een sitemap hebt en stuur deze ook naar Google via Google Search Console. Dit is een tool waarin je kunt zien hoe jouw website gevonden wordt en of er fouten zijn die Google is tegen gekomen tijdens het crawlen van je website.

Als je aanpassingen gaat doen in de structuur van je website is het wel belangrijk om je sitemap te updaten en te zorgen dat deze ook bij Google Search Console opnieuw wordt ingestuurd. Dit zal helpen in het indexeren van de aangepaste structuur.

Wil je meer weten over SEO? Bekijk onze SEO kennisbank!