Hoe werkt een 301 (en 302) redirect?

Om meteen te beginnen met wat 301 redirects is: Het doorlinken van een URL die je niet meer gebruikt naar een URL die je wel gebruikt. Ofwel een pagina die niet meer bestaat naar een pagina die wel bestaat,

Als je een URL of pagina permanent niet meer gebruikt dan gebruik je de 301 redirect, als het tijdelijk is gebruik je de 302 redirect.

Hoe ontstaat dit, en wanneer gebruik je dit? Stel je verkoopt producten of diensten, maar je aanbod wisselt regelmatig. Producten zijn uitverkocht en je haalt deze van je website. Dan wordt die URL dus niet meer gebruikt.Het kan ook zijn dat je op je website een pagina over een dienst die je aanbiedt hebt. Je hebt gezien dat mensen via Google zoeken op termen die jij niet op die pagina hebt staan. Dus wil je de pagina gaan aanpakken om beter gevonden te worden. Je past de teksten aan, kopregels en de pagina URL.

Je gaat voor deze pagina dus een nieuwe URL maken, met daarin de belangrijke zoektermen. Dit is namelijk het eerste wat een zoekmachine gaat zien, en dus is het goed om hier ook aandacht aan te geven. Maar omdat je een nieuwe URL maakt, gebruik je de oude dus niet meer. Deze oude pagina heeft misschien wel inkomende links (die nu op een niet bestaande pagina uitkomen) en SEO waarde opgebouwd. Door de nieuwe URL kun je dit dus kwijt raken.

Door een 301 redirect in te zetten voorkom je dus dat bezoekers op een niet bestaande pagina terecht komen (404) en dat je de opgebouwde SEO waarde niet verliest.

Ga je dus aan de slag met je website, hou hier dan wel rekening mee.

Voor WordPress websites zijn (gratis) plugins te krijgen die automatisch een 301 redirect maken als je de URL van een pagina aanpast, wel zo handig en veilig!