Waarom zijn H1, H2, H3 koppen belangrijk voor SEO?

Dit gaat door tot H6, maar de belangrijkste zijn de H1, H2 en H3. Hier worden al heel vaak fouten gemaakt, dus laten we hier maar gewoon mee beginnen.

Zoekmachines scannen je pagina’s op inhoudt en kijken naar de woorden die belangrijk zijn. De deze koppen worden door zoekmachines goed gezien. Deze koppen zijn natuurlijk ook gewoon zichtbaar op je pagina, ze zijn onderdeel van je teksten.

Ook dit maak je dus voor zowel de bezoeker als voor de zoekmachine. De bezoeker kan door goede koppen snel de pagina scannen en de informatie lezen die hij/zij zoekt. Een zoekmachine doet ongeveer hetzelfde, scant de koppen om te weten waar de pagina over gaat.

Je mag voor zoekmachines maar 1 keer een H1 kop gebruiken, maar wel eer dan 1 H2 of H3. Je kunt het verschil het beste zien als inzoomen. Als H1 een stad is, dan is H2 een wijk en H3 een straat. Je kunt dus meer dan 1 H3 onder een H2 hangen en meerdere H2 onder een H1, maar er is maar 1 H1 kop op die pagina.

Bij de H1 is het ook verstandig dat dit niet exact hetzelfde is als de Meta Title. Als deze exact gelijk zijn zal een zoekmachine hier minder aandacht aan geven, en dat is zonde natuurlijk. Zorg dus voor een unieke H1 op je pagina.

Wil je meer weten over SEO? Bekijk onze SEO kennisbank!