Hoe werkt Structured Data voor Rich Snippets?
Wat is Structured Data?
Structured Data is gestructureerde data wat zoekmachines helpt om beter te begrijpen waar je pagina over gaat. Google werkt hard om te begrijpen war je pagina’s over gaan, door structured data correct toe te voegen maak je het Google makkelijker.
De meest gebruikte vorm is JSON-LD (schema.org), deze is ook geadviseerd door Google.
Hoe voeg je Structured Data toe aan je website?
Het toevoegen van Structured Data aan je website hangt af van het CMS wat je gebruikt. In WordPress zijn Themes en Plugins die dit zelf al (deels) doen of waarmee je het eenvoudig kunt toevoegen. Andere CMS systemen hebben weer hun eigen manieren om dat toe te voegen.
1 manier kan eigenlijk in elk systeem toegepast worden, en dat is toevoegen van een stukje HTML code op de betreffende pagina (of pagina’s)
Hiervoor is een eenvoudige tool: https://technicalseo.com/tools/schema-markup-generator/
Met deze tool kun je kiezen wat voor soort Structured Data je wilt maken. Vervolgens krijg je de velden die je kunt invullen die horen bij het gekozen type Structured Data. Afhankelijk van je keuze worden er meer of minder gegevens gevraagd. Probeer zoveel als mogelijk in te vullen om het Google zo makkelijk mogelijk te maken.
Als je alles heb ingevuld, dan zie je een stuk HTML code aan de rechterkant staan. Deze dien je toe te voegen aan je pagina. Omdat het HTML code is kan je dit vaak in een code blok plaatsen waardoor het niet zichtbaar is voor bezoekers, maar wel voor zoekmachines zoals Google.
Structured data test tool
Als je Structured Data hebt toegevoegd, dan wil je waarschijnlijk even kunnen testen of het correct is gedaan. Dit kan je per pagina doen met deze Tool van Google.
Plak hier de link van de pagina die je wilt testen en Google scant je pagina om te kijken welke gegevens worden gevonden. Het kan uiteraard zijn dat er vanuit je CMS, Theme of plugin al stukken structured data wordt geplaatst op je pagina. Maar als het goed is staan ook de gegevens erop die je zelf hebt toegevoegd.
Je krijgt ene overzicht van dat wat de tool heeft gevonden met eventuele fouten en waarschuwingen. Als er fouten in staan, zal Google deze niet gebruiken. Waarschuwingen zijn ontbrekende gegevens die niet altijd noodzakelijk zijn, maar het is beter om wel alles zo compleet als mogelijk in te vullen.
Wat is het nut van Structured Data?
Zoals aangegeven is Structured Data nuttig om zoekmachines te helpen om te begrijpen wat voor content er op een pagina staat en waar het over gaat.
Zo kan het een video zijn, recept, product, cursus enz. Als zoekmachines beter begrijpen wat er op de pagina staat, kan het beter geïndexeerd worden. Daarnaast gebruiken zoekmachines zoals Google deze gestructureerde data om vermeldingen in de zoekresultaten uit te breiden met extra informatie. Dit noemen we Rich Snippets.
Wat zijn Rich Snippets?

Rich Snippets zijn stukjes aanvullende informatie bij organische zoekresultaten in de SERP. De meest bekende zijn de reviewsterren. Maar er zijn veel meer gegevens die weergegeven kunnen worden zoals events, vacatures, prijs van een product en voorraad, cursussen, meest gestelde vragen, instructies, enz.
Daarnaast zie je ook steeds vaker boven het eerste resultaat een blok met een antwoord. Dit noemen ze in SEO land ook wel “positie nul”. Vaak gevuld met content van Wikipedia, maar ook deze is te verdienen met jouw website. “Positie nul” wordt niet altijd gevuld met content die normaal op de eerste positie zou komen, dus ook jij kan deze plek verdienen als je wat lager op de pagina staat. In de loop van 2020 is er een update geweest met “positie nul”. Voorheen stond je organische positie namelijk gewoon nog in de andere zoekresultaten. Inmiddels is dat niet meer zo. Als je “positie nul” hebt verdient, komt je normale resultaat niet meer op de eerste pagina.
Waarom zijn Rich Snippets belangrijk?
Rich Snippets zijn belangrijk omdat ze relevante aanvullende informatie geven in de zoekresultaten. Het heeft niet direct invloed op je positie, maar het heeft wel invloed op het gedrag van de gebruiker. Je vermelding in de organische resultaten is groter en valt daardoor beter op. Dit kan zorgen voor meer klikken op jouw resultaat, dus een hoger CTR, wat wel weer invloed heeft op je positie. Dus indirect kan het zeker invloed hebben.

Verdien je “positie nul” in de zoekresultaten, dan sta je dus boven de eerste vermelding in Google. Dit kan lastig zijn om te realiseren, afhankelijk van je branche, maar als je positie nul verdient, is dit zeker waardevol. Je krijgt dan meer traffic op je website en wordt gezien als betrouwbaar, Google beveelt jouw content namelijk extra aan in de zoekresultaten!
Worden Rich Snippets altijd getoond?
Nee, dat gebeurt niet altijd. Je kunt het toevoegen aan je pagina, maar dat wil niet zeggen dat Google het ook altijd in de zoekresultaten zal weergeven.
Het is ook afhankelijk van het type informatie die je meegeeft met structured data. Zaken als reviewsterren worden eerder getoond dan FAQ of events. Het niet aanbieden van structured data voor Rich Snippets zorgt er in ieder wel voor dat het zeker niet wordt getoond in de zoekresultaten.
Voorbeelden van Rich Snippets
Artikel
Je ziet dat ondanks dat nieuwsplatformen niet de toppositie hebben op de zoekterm Corona, staan ze wel met recent nieuws boven de eerste positie.

Cursus/opleiding
Hier zie je de cursus of opleiding met de datum dat deze wordt gegeven.

Evenementen
Hier zie je een locatie met erbij de aankomende events

FAQ, meest gestelde vragen
Een overzicht van veel gestelde vragen over het betreffende onderwerp wat relevant kan zijn voor de zoeker

How-to (instructie)
Hier zie je een instructie hoe je stap voor stap een screenshot maakt met je iPhoneX

Product
Hier zie je aanvullende informatie over het product met de beoordelingen, prijs en voorraad

Reviews
Reviews over een product, film, recept, boek of bedrijf

Conclussie
Er zijn verschillende vormen van structured data. Een aantal verrijken je vermelding in de zoekresultaten, andere kunnen als Snippet bovenaan in Google komen te staan.
Het voordeel is dat je vermelding meer gaat opvallen, dit kan zorgen voor meer kliks naar je website en een hogere positie in Google
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!