Beter gevonden worden op Google
Inhoud
Hoe kan mijn website beter gevonden worden?
Beter gevonden worden in Google, veel bedrijven weten niet goed hoe ze dit moeten aanpakken. Want hoe doe je dat? Waarom zou je dat doen en wat levert het op?
Hoe meer je leest over SEO, hoe complexer het waarschijnlijk wordt. Dit zorgt ervoor dat veel ondernemers er te weinig mee doen. Wij hebben onderzoeken gedaan in verschillende branches, zoals makelaars en advocaten. Hieruit blijkt dat de meeste MKB-ers er weinig aandacht aan besteden, gemiste kans!
Goede SEO heb je als bedrijf nodig als je wilt groeien!
Maar SEO hoeft helemaal niet complex te zijn. Als je goed begrijpt wat het is en hoe het werkt, zal je zien dat beter gevonden worden in Google voor elke ondernemer mogelijk is.
Wat is SEO en hoe werkt het?
SEO is het optimaliseren van je website om beter gevonden te worden via Google. SEO is ook het optimaliseren van je website voor je bezoeker, want daar draait het om.
“Maar SEO is toch het toepassen van trucjes zodat je beter gevonden wordt?” Nee, dat is gelukkig niet meer zo. Google wordt steeds slimmer en doorziet deze trucjes steeds sneller. Dat wordt gezien als valsspelen, en daar houdt Google niet van. Dus door trucjes kun je misschien tijdelijk hoger komen. Op termijn kan het ook schadelijk zijn, je kunt lager geplaatst worden door Google of zelfs helemaal verwijderd worden uit de resultaten.
“Maar hoe werkt het dan?” Om succesvol te zijn met SEO en beter gevonden te worden in Google is het belangrijk dat je snapt wat Google wilt bereiken. En dat is eigenlijk heel eenvoudig;
Google wil de beste resultaten tonen bij elke zoekopdracht!
Waarom? Omdat wij als gebruikers van Google dan tevreden blijven met de zoekmachine, en dan kan Google heel veel advertenties verkopen voor veel geld. Heel veel geld.
Google wil dus voorkomen dat ze resultaten gaan tonen die helemaal niet goed passen bij de zoekopdracht. Het kan zijn dat de content verouderd is en dus niet meer klopt. Dat de content niet compleet is, en dus geen antwoord geeft op de vragen van de bezoeker. Google wil dus graag de beste content vinden.
En daar ligt de kans voor veel bedrijven. Zorg dat jij de beste content te bieden hebt, dan zal Google zorgen dat je beter gevonden zal worden!
Waarom is gevonden worden op Google belangrijk?
Al jaren oriënteert de consument zich online voordat men een aankoop doet. Ook dat kan online, maar ook offline uiteraard. Omdat het oriënteren via internet gemakkelijk en snel gaat is het logisch dat consumenten die voor vrijwel alles doen tegenwoordig.
- Welk product of dienst is het beste?
- Wat kost het product?
- Waar is de service het beste?
- Waar zijn andere klanten tevreden?
- Wat zit in de buurt van mij?
Zo zijn er nog wel een hele lijst met vragen te maken, maar dit zijn voor consumenten belangrijke vragen bij de oriëntatie op internet.
Na deze oriëntatie weet een consument dus wat ze willen, wat het zou moeten kosten, waar ze willen kijken/kopen en waarom.
Je begrijpt dat als jouw bedrijf in deze fase niet in beeld is gekomen omdat je niet goed gevonden wordt in Google, de kans minimaal is dat ze bij jouw bedrijf uit gaan komen.
Dus waarom is het belangrijk om goed gevonden te worden in Google? Daar zijn jouw potentiële klanten op zoek naar jouw bedrijf!
Het meeste verkeer op internet komt ook door te klikken op organische zoekresultaten in Google. De meeste klikken worden gedaan op de top 5 posities bij een zoekopdracht. Dat is gemiddeld 75% van alle organische klikken. Daarom is het dus ook belangrijk om beter gevonden te worden in Google!

Ik vergelijk SEO vaak met via via marketing. Met via via wordt jouw bedrijf aanbevolen door bekende, dit is vertrouwd en de kans dat er contact wordt gelegd is heel groot. De positieve ervaring van een bekende is veel waard.
Bij SEO wordt jouw website aanbevolen door Google. Google heeft dan op basis van heel veel data bepaald dat jouw website goed zou aansluiten bij de zoekopdracht, en dus gunt Google jou een goede positie in de resultaten. Je zal zien dat je meer traffic gaat krijgen, meer aanvragen en ook meer klanten, die je eerder helemaal niet kende. Zij komen via Google! Om te groeien met je bedrijf is het dus heel belangrijk om goed gevonden te worden. Het is een soort sneeuwbal effect. Google gaat jouw bedrijf steeds vaker aanbevelen bij zijn gebruikers, deze gebruikers kunnen klant worden en zullen ook weer jouw bedrijf aanbevelen bij bekende, zo wordt de sneeuwbal steeds groter en je bedrijf dus ook.
Hoe word je nu gevonden in Google?
Veel ondernemers checken dit nooit. Ze hebben ook geen idee waar ze moeten kijken. Er is ook niet 1 tool die je meteen een compleet en helder beeld geeft hoe je nu scoort. Compleet en helder gaan in dit geval namelijk niet samen. Er is zoveel data beschikbaar dat het bijna niet meer helder te maken is. Je kunt enorm de diepte in gaan, maar de vraag is of dat nodig is.
Stap 1: Wat is mijn huidige pagina in Google?
Start met Google Search Console. Dit is een gratis tool van Google en geeft je data over het aantal keer dat je in de resultaten van Google bent vertoond, hoeveel kliks (met percentage) en welke gemiddelde positie je hebt gehad. Dit kun je terug zien per pagina, zoekterm, land en apparaat.
Als je een pagina selecteert, dan kun je zien bij welke zoektermen jouw pagina is vertoond. En je kunt zien welke gemiddelde positie je had. Sta je bij de belangrijkste zoektermen niet in de top 5? Dan loop je dus veel traffic mis.
Hierna kun je per zoekterm ook zelf natuurlijk kijken hoe je scoort vanaf jouw pc of smartphone. Zie je ook meteen wie er wel hoog scoort, en wie dus je concurrenten zijn op die zoektermen. Doe dit vooral in een privé venster, anders kunnen de resultaten beïnvloed worden door je browser geschiedenis.
Stap 2: Hoe wordt mijn pagina getoond in Google?
Naast de positie die je per pagina en zoekterm hebt, is er ook een manier om te kunnen zien hoe jouw pagina’s in de zoekresultaten getoond worden. Dus wat ziet een gebruiker van Google als jouw pagina in de resultaten staat. Hoe doe je dat:
Zoek in Google op: site:domeinnaam.nl
Nu krijg je een overzicht van alle pagina’s van jouw website die Google kent en kan tonen bij zoekopdrachten. Je ziet een blauwe regel, dat is de Meta Title en een zwart stukje tekst, dit is de Meta Description. Je kunt deze aan de achterkant zelf instellen. Zie het als een gratis advertentie en maak deze zo aantrekkelijk mogelijk voor de gebruikers van Google. Uiteraard geen valse informatie geven, dat werkt eerder averechts.
Zo heb je een goed beeld gekregen hoe je nu in Google wordt gevonden. Deze informatie ga je gebruiken bij de volgende 6 stappen om beter gevonden te worden op Google.
Stap 3: Zoekterm onderzoek
Om te kunnen bepalen waar je graag op gevonden wilt worden is het goed om te weten wat men zoekt en hoe vaak. Daarom is een zoekterm onderzoek (of keyword onderzoek) belangrijk.
Daar zijn vele verschillende manieren voor te vinden op internet. Maar omdat het gaat om het beantwoorden van relevante vragen van de gebruikers van Google, vind ik Google ook heel geschikt om te gebruiken. Daar heb je geen andere tools voor nodig.
Google biedt 2 hele geschikte mogelijkheden:
- Google Autosuggest
- Gerelateerde vragen.
Google vult je zoekopdracht automatisch aan met woorden die veel andere ook gebruiken. Als je zoekt op “hoger komen”, dan vult Google het aan:

Dit zijn zoekopdrachten die andere Google gebruikers ook vaker stellen, daarom krijg je die suggestie. Zo zijn er voor jouw bedrijf ook vragen die mensen regelmatig stellen. Hier is dus trafic voor (al weet je nu niet exact hoeveel) en de vragen zijn relevant.
Google geeft onderaan de pagina ook andere zoekopdrachten die ze vaker krijgt die gerelateerd zijn:

Ook hier kunnen zoektermen staan die je kunnen helpen om nieuwe onderwerpen te kiezen voor content.
Nu wil je ook graag weten hoeveel zoekopdrachten er zijn op jouw belangrijkste zoektermen. Probleem hierbij is dat veel tools, zoals zoekwoordplanner van Google Ads, ubersuggest of Ahref, voor de Nederlandse markt niet heel betrouwbare gegevens geeft. Bij veel zoektermen geven deze tools aan dat er geen volume in te vinden is, maar in de praktijk zie je dan andere gegevens. En zoektermen waar veel volume is zou moeten zijn, wijkt dan ook erg af (kan positief en negatief)
Heb je deze tools dus nodig om relevante goede content te kunnen maken? Waarschijnlijk niet. Maar zodra je je verder gaat verdiepen in SEO, zal je ze zeker gaan gebruiken. Al is het alleen maar om een indicatie en concurrentie inschatting te krijgen.
Over zoekwoordonderzoek heb ik een uitgebreid blog geschreven, deze vind je hier.
Stap 4: Vergelijk je concurrenten
Zo nu weet je dus op welke positie jij te vinden bent en hoe je website vertoond wordt in Google. Je hebt een lijst met zoektermen waar je je focus op wilt hebben, maar dan?
Zoals aangegeven, Google wil het beste resultaat laten zien aan zijn gebruikers. Dus zal je moeten zorgen dat jouw content beter is dan wat er nu is. Niet een beetje beter, gewoon zo goed als mogelijk. Tekst, afbeeldingen, video, wat er nodig is om het voor elkaar te krijgen.
Bekijk dus de websites van de concurrenten die nu bovenaan staan, wat doen ze goed, en wat kan er beter. Maak hiermee een plan hoe jij jouw content gaat opstellen en aanbieden. Deze informatie is zeer belangrijk voor stap 5
Stap 5: Relevante goede content maken
Je doel is dus om de beste content te maken bij de zoekopdracht. Beter dan wat er nu is. Beter gevonden worden in Google start met goede content!
Veel ondernemers denken vaak dat ze bepaalde content niet moeten delen omdat ze dan teveel weggeven. Daar ben ik het niet mee eens. Vrijwel alle informatie is online wel te vinden, of dat nu bij jou is of elders. Op bijvoorbeeld Youtube zijn miljoenen instructievideo’s te zien. Als jij die niet maakt, dan bekijken je potentiële klanten het gewoon van iemand anders, met als risico dat ze jou dus niet tegenkomen in de oriëntatie, en dus geen klant zullen worden.
Door relevante onderwerpen zo goed mogelijk te behandelen verdien je vertrouwen op internet. Dat vertrouwen maakt het verschil. Weet je nog? Via via werkt dat ook zo. Omdat het aanbevolen wordt door iemand die je kent, vertrouw je die partij sneller. Online werkt dat dus ook. Als je online goed gevonden wordt, ben je er nog niet. Je zal ook moeten zorgen dat je vertrouwen gaat verdienen, dan zullen de klanten echt wel komen. En natuurlijk zijn er mensen die het zelf gaan doen, maar die worden toch geen klant bij je, die vinden die informatie anders ook wel ergens.
Probeer onderwerpen te vinden die binnen Google nog niet goed ingevuld zijn, hier heb je een goede kans op een toppositie, er is immers weinig concurrentie. Je direct focussen op de zoektermen met de hoogste volume en concurrentie is geen verstandige keuze. Het zal lang duren voordat je echt resultaat gaat zien.
Als je de content hebt gemaakt, dan wordt het tijd om te zorgen voor goede On-Page SEO. Zorgen dat Google jouw content goed kan indexeren omdat je goed vertelt waar je op gevonden wilt worden, welke vragen je beantwoord voor Google gebruikers.
Stap 6 On-page SEO
On-page SEO is het optimaliseren van de content op je pagina voor zoekmachines. En ook hier is het eigenlijk zo dat je dit doet voor de gebruikers. Beter gevonden worden in Google lukt je sneller en beter als je Google beter gaat vertellen waar je op gevonden wilt worden. On-page SEO speelt hier een belangrijke rol in.
Uiteraard zijn er elementen die ik je adviseer om goed toe te passen:
- Kopregels
- Afbeeldingen en alttags
- Pagina titel
- Gebruik van zoektermen
- Meta title en description
- Intern en extern linken (dat is de volgende stap)
Maar het gaat bij Google er vooral om dat het voor de bezoeker relevante, complete en correcte content is die prettig te consumeren is. Of je nu kopregels 100% correct gebruikt of niet, dan is minder relevant. Toch adviseer ik je om dit zo goed als mogelijk toe te passen, het zal je zeker niet negatief werken.
Voor On-site SEO heb ik ook een compleet blog geschreven die je hierbij kan helpen. Deze vind je hier.
Stap 7 Linkbuilding, intern en extern
Linkbuilding is een vakgebied waar veel aanbod is. Bedrijven die je nieuwe links verkopen met hoge waarde. Veel van deze gevallen zijn alleen tegen de regels van Google. Google wil namelijk dat je linkjes gaat verdienen omdat je hele goede content hebt, niet omdat je ze koopt of ruilt.
Waarschijnlijk krijg je ook wel eens mails over ruilen van links. Dat zou dan goed werken voor beide partijen. Als het al effect heeft, dan is het vaak voor korte duur en als je er veel van gaat opbouwen, dan loop je risico om straf te krijgen van Google. Dit kan zijn dat je lager komt in de ranking of gewoon uitgesloten wordt. En dat wil je niet.
Linkbuilding kan uiteraard wel werken volgens de regels van Google. Er is niets mis met het informeren van relevante platformen over jouw content. Het is dan aan hun of het relevant en goed genoeg is om er aandacht aan te besteden. Dit zijn linkjes die je dus verdient hebt met goede content. Is je content niet relevant en goed genoeg, dan zullen ze er niks mee doen.
Ik heb bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar SEO binnen advocatenkantoren en hiermee heb ik mooie links verdient bij Mr-Online.nl. Die hebben aandacht besteed aan het onderwerp en hebben mijn input gebruikt om het artikel te maken. Dit zijn links waar ik zelf dus actief voor bezig ben geweest, maar die gegund werden omdat de content relevant en goed is.
Intern is het iets makkelijke. Intern Linken is namelijk verwijzingen maken binnen je eigen website. Waarschijnlijk ben je er al een aantal tegengekomen in dit artikel. Met interne linkjes verwijs je je bezoekers naar aanvullende relevante content op je eigen website. Zo kun je het dus nog completer maken voor je bezoeker. De bezoeker bekijkt dan meer pagina’s en is langer op je website. Zal eerder overtuigt raken en kan dus sneller klant worden. Deze signalen worden door Google opgepikt en zullen zorgen dat je beter gevonden gaat worden, je content is zeer relevant namelijk!
Bij intern linken moet je wel oppassen dat je niet elk woord gaat linken waar mogelijk. Zorg dat het echt relevant is, meerwaarde bied en probeer de link ook te verkopen. Voorbeeld:
Ik heb over linkbuilding is compleet blog geschreven, die vind je hier.
Deze stappen kunnen je helpen om beter gevonden te worden in Google. Wil je meer informatie en meer tips? Dan heb ik een compleet SEO handboek die je op veel onderwerpen kan helpen. Het handboek is online en gratis. Het wordt ook regelmatig ge-update en aangevuld. Dus wil je zelf aan de slag, start met het SEO handboek.
SEO vs Adwords
Om beter gevonden te worden in Google kun je ook Google Adwords (Ads) in gaan zetten. Wat je dan doet is betalen voor kliks op je advertentie die getoond wordt bij relevante zoektermen (die je zelf kunt bepalen).
Het is het advertentieplatform van Google waar ze dus graag zoveel mogelijk mee verdienen.
Wat is het voordeel van Adwords ten opzichte van SEO?
Adwords werkt vrijwel direct voor je. Dus als je campagne actief staat, sta je direct in de zoekresultaten en kun je direct verkeer krijgen naar je website. Je hoeft dus niet te wachten tot je inspanningen op gebied van SEO resultaten gaan geven. Hoger komen in Google op zeer kort termijn lukt dus heel goed met Google Ads, maar brengt wel kosten met zich mee.
Je kunt ook veel makkelijker zoektermen toevoegen aan je campagne zonder dat deze weer door Google opgepikt moeten worden. Een ander voordeel is dat het je ook veel informatie kan geven. Welke zoektermen zorgen voor meer klantcontacten? En welke teksten in de advertenties geven betere resultaten. Informatie die ook voor SEO relevant is. Dus als je Google Ads inzet en actief bent met SEO, combineer de data dan om beter vindbaar te worden in Google!
Met Google Ads kun je dus direct traffic vanuit Google krijgen, maar je moet er wel voor betalen.
Hoeveel kost een klik via Adwords?
De kosten van een klik verschillen per zoekwoord en per regio. Als er meer concurrentie is, wordt er meer geboden en dus ook betaald. Hier zijn een aantal factoren die invloed hebben, maar in de basis komt het er op neer dat Google per 1.000 vertoningen zoveel mogelijk geld wil krijgen. De adverteerder die het meeste oplevert staat bovenaan. Het kan dus best zijn dat die niet de hoogste kosten per klik betaald, maar dat het CTR dusdanig hoger ligt dat deze toch meer oplevert per 1.000 vertoningen.
Wat is het nadeel van Google Adwords ten opzichte van SEO?
De kosten. Een klik op je organische vermelding kost niks. Daar heb je uiteraard wel tijd en mogelijk geld voor geïnvesteerd, maar je krijgt geen rekening. Als je dus organisch hoog in de ranking van Google komt krijg je dus veel verkeer zonder directe kosten.
Google Adwords kan goed werken, maar als je hiernaast niet met SEO aan de lsg gaat, kan het ook enorme kosten met zich mee gaan brengen. Deze kosten zorgen voor een lager rendement. Als de advertentiekosten oplopen omdat er meer concurrenten zijn, dan kan het misschien je gehele rendement wel laten verdampen.
Afhankelijk zijn en blijven van Adwords is dus niet heel verstandig. Een combinatie kan goed werken, zeker in banches met veel concurrentie. Daar kan SEO best even duren voordat je resultaat gaat zien. Met de combinatie kun je veel data verzamelen die ook je SEO weer kan versterken, maar zonder inspanningen op SEO gebied kan je het in de toekomst met alleen Google Ads heel moeilijk krijgen.
Google wil de mogelijkheden en regels binnen Google Ads ook nog wel eens veranderen. Als je dan teveel afhankelijk bent kan dit grote gevolgen hebben voor je bedrijf.
Conclusie
Hoe kan mijn website beter gevonden worden?
Door te zorgen dat de content goed aansluit bij de zoekopdrachten van jouw doelgroep in Google.
Meest gestelde vragen over beter gevonden worden in Google:
Hoe kan mijn website beter gevonden worden op Google?
Door te zorgen dat de content goed aansluit bij de zoekopdrachten van jouw doelgroep in Google.
Waarom is zoekmachine optimalisatie belangrijk?

Hoger komen op Google met relevante zoektermen kan het resultaat zijn van zoekmachine optimalisatie. Hogere posities in Google krijgen ook meer klikken, dus meer traffic!
Wat is belangrijk bij zoekmachine optimalisatie?
Google wil graag de beste resultaten tonen aan de gebruikers. Zorg dus dat jouw content zo goed als mogelijk is!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!